ВАКС не заарештував Микитася, відправив під домашній арешт

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив детективу та прокурору у взятті під варту колишнього члена українського парламенту.
Максим Микитасьфото: «Слово і діло», Олег Новіков

Вищий антикорупційний суд відмовився заарештувати колишнього народного депутата Максима Микитася і відправив його під цілодобовий домашній арешт.

Таке рішення 14 травня ухвалив слідчий суддя ВАКС Андрій Біцюк, повідомив журналісту «Слово і діло» прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олексій Скибенко.

Цю інформацію «Слово і діло» підтвердили і в ВАКС. Додавши, що на підозрюваного поклали низку обов'язків, а саме: прибувати за кожною вимогою; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними тп свідками; здати на зберігання закордонні паспортт і носити електронний браслет. Термін дії обов'язків - до 14 липня.

Раніше Біцюк відмовив САП у продовженні обов'язків Микитася.

Як відомо, спочатку ВАКС стягнув 80 млн грн застави Микитася через порушення ним обов'язків і збільшив нову заставу до 100 млн грн. Утім, він заставу не вніс і оскаржив рішення про стягнення застави. Тому САП спробувала заарештувати екснардепа, але суд відмовив, оскільки рішення про призначення нової застави ще оскаржується.

Пізніше апеляційна палата ВАКС зменшила розмір стягнутої застави до 30 млн грн, але залишила розмір нової застави в 100 млн грн. Ці кошти Микитась чи хтось іншим мав внести протягом п'яти днів, проте так цього і не зробив. Екснардеп навіть просив дати йому для цього два місяці, але апеляційна палата ВАКС відмовила.

Тому САП знову спробувала заарештувати екснародного обранця. Але суддя задовольнив клопотання частково, відправивши Микитася під цілодобовий домашній арешт.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили Микитасю про підозру в організації заволодіння понад 81 млн грн Національної гвардії України. За версією слідства, екснардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екскомандувачем Нацгвардії Юрієм Аллеровим, генеральним директором компанії «Укрбуд Девелопмент» Олегом Майбородою, його заступником Сергієм Якусевичем, приватним оцінювачем Алісою Гринчук та колишнім заступником президента будівельної корпорації «Укрбуд» В'ячеславом Мармишем, організував корупційну схему з заволодіння нерухомістю НГУ.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ НГУ) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва НГУ мала отримати в житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016-2017 роки, сторони уклали додаткові угоди, за якими НГУ відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81,63 млн грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати НГУ на старті домовленостей. Нещодавно НАБУ і САП завершили розслідування цієї справи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: