САП оскаржить домашній арешт Микитася

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура не погоджується з рішенням слідчого судді про застосування домашнього арешту колишньому члену парламенту.
Максим Микитасьфото: «Слово і діло»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура не погоджується з рішенням Вищого антикорупційного суду про цілодобовий домашній арешт для колишнього народного депутата Максима Микитася і оскаржить його.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури.

«Зауважимо, що внесені в якості застави 50 млн грн будуть повернуті заставодавиці (дружині Микитася – ред). Прокурор САП не погоджується з вказаним рішенням суду та оскаржить його в апеляційній палаті ВАКС», – наголошують у САП.

14 травня ВАКС відмовив прокуратурі у взятті під варту екснардепа Микитася. Підставою для такого клопотання стало невнесення політиком 100 млн грн застави, визначеної судом.

Раніше апеляційна палата ВАКС стягнула частину застави Микитася розміром в 30 млн грн із 80 млн грн загалом в дохід держави, оскільки екснардеп порушив покладені на нього обов'язки. Також палата підвищила новий розмір застави до 100 млн грн, які підозрюваний чи хтось інший мав внести протягом п'яти днів. Проте цього ніхто не зробив, а сам Микитась просив для збору коштів два місяці. Апеляція ВАКС відмовила йому.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили Микитасю про підозру в організації заволодіння понад 81 млн грн Національної гвардії України. За версією слідства, екснардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екскомандувачем Нацгвардії Юрієм Аллеровим, генеральним директором компанії «Укрбуд Девелопмент» Олегом Майбородою, його заступником Сергієм Якусевичем, приватним оцінювачем Алісою Гринчук та колишнім заступником президента будівельної корпорації «Укрбуд» В'ячеславом Мармишем, організував корупційну схему з заволодіння нерухомістю НГУ.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ НГУ) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва НГУ мала отримати в житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016-2017 роки, сторони уклали додаткові угоди, за якими НГУ відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81,63 млн грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати НГУ на старті домовленостей. Нещодавно НАБУ і САП завершили розслідування цієї справи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: