Висновки ЄС про Східне партнерство: наслідки заяви для України

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Рада Європейського союзу ухвалила 11 травня висновки щодо країн Східного партнерства. У документі відзначена стратегічна важливість програми, її перспектива після 2020 року та зобов'язання її учасників будувати спільний простір демократії. В українському МЗС, своєю чергою, заявили, що взяли заяву до уваги. У коментарі «Слово і діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов зазначив, що просування в процесах євроінтеграції передусім залежить від результатів, які демонструє Україна щодо реформ.

«Добре, що зараз була надана позитивна оцінка Східному партнерству, було відзначено його важливість. Але все-таки. Це програма охоплює низку країн, наприклад, Азербайджан та Білорусь, які навряд чи обговорюють питання про можливий вступ до Європейського союзу. Можливо, за цією програмою Україна отримає європейські гроші, але, що стосується перспектив України на шляху євроінтеграції, тут багато чого залежить віл самої України. По-перше, наступного року нам доведеться підбивати перші підсумки імплементації угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом і з огляду на це буде ухвалюватися рішення щодо подальшої співпраці», – сказав Леонов.

Угода про асоціацію з ЄС: коли Україна може розраховувати на покращення умовУкраїна може сподіватися на перегляд умов Угоди про асоціацію з ЄС не раніше, ніж за два роки, вважає експерт.

Політолог нагадав, що у 2021 році відбудеться підбиття підсумків виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Україні важливо зберігати темп, навіть його посилювати, бо за певними ознаками ми можемо говорити про паузу в європейській інтеграції України», – виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов.

На його думку, Україна у 2018 році вийшла в лідери з євроінтеграції серед інших країн Східного партнерства.

Нагадаємо, ЄС планує переглянути Угоду про вільну торгівлю з Україною.

«Слово і діло» повідомляло, як змінився імпорт і експорт між Україною та ЄС за 4 роки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: