Грузія відкликає посла через призначення Саакашвілі. Чи є ризик розриву дипвідносин?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Грузія відкликає свого посла в Києві для консультацій у зв'язку з призначенням колишнього президента Міхеіла Саакашвілі на посаду глави Виконавчого комітету реформ при президентові України. У коментарі «Слово і діло» політолог Андрій Дуда підкреслив, що Грузія не повинна була б втручатися у внутрішні справи України, тим більше, що минулого разу, коли Саакашвілі призначали на посаду голови Одеської обладміністрації, яка більш впливова, нічого подібного з боку Тбілісі не було.

«По-перше, дана посада не передбачає якихось розпорядчих функцій. По-друге, безвідносно до особистості Міхеіла Саакашвілі, його діяльності в Україні, Грузії, безвідносно до його поведінки реагування іноземної держави на такому рівні на призначення політика на будь-яку посаду, важливу чи ні, є неадекватною. Таких реакцій не повинно бути. Це суто внутрішня справа України», – прокоментував Андрій Дуда.

Політолог зауважив, що хоч би якою була влада в Україні, як би ми до неї не ставилися, тільки державні органи влади можуть вирішувати, кого призначати на ту чи іншу посаду, а кого ні.

На його думку, великого міжнародного скандалу з боку Грузії не буде. Підстав для цього немає, бо це незначна подія.

Саакашвілі очолив Виконавчий комітет реформ: реакція соцмережМіхеіл Саакашвілі отримав посаду в Україні. Слово і діло зібрало, що пишуть в соцмережах про його призначення.

«Такі заходи, як розрив дипломатичних відносин, були зрозумілі в разі з Британією та країнами ЄС на доведене застосування «Новачка» РФ. Це було складовою терористичної атаки, частиною шпигунського скандалу. Практика розриву дипломатичних відносин у таких ситуаціях є, але через призначення на якусь посаду якогось політика, який навіть під кримінальним переслідуванням, дуже малоймовірно. Це неадекватна реакція», – пояснив Андрій Дуда.

Він зазначив, що минулого разу при призначенні Саакашвілі очільником Одещини не було такої реакції, хоча тоді і посада була набагато вагоміше, й Одеська область за масштабами фактично, як Грузія.

Співрозмовник підкреслив, що в ролі керівника області в Саакашвілі були серйозні повноваження, 5% населення України проживає в Одеській області, але реакції Грузії не було.

На думку експерта, реакція Грузії дивна, враховуючи, що Саакашвілі призначений у дорадчому органі, який не належить до системи влади України.

«Саакашвілі не призначений навіть радником або помічником президента. Реакція дивна. Останнім часом навіть з боку європейських країн не було нічого подібного. До розриву дипломатичних відносин та якогось великого міжнародного скандалу ситуація точно не дійде», – резюмував Андрій Дуда.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як Саакашвілі виконував обіцянки, коли працював в Одеській області.

Раніше «Слово і діло» зібрало реакцію соцмереж на призначення Саакашвілі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: