Чи закінчиться карантин 22 травня – відповіді експертів

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Андрій Горбенкополітолог

Кабінет міністрів України схвалив продовження карантину до 22 травня, хоча з послабленнями. Однак, чи закінчиться карантин 22 травня і чи буде продовжено його надалі, остаточно не зрозуміло. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль все ж допустив, що карантин в Україні буде продовжений і після 22 травня, але з деякими послабленнями. «Найімовірніше, спираючись на дані ВООЗ, карантин буде продовжено надалі з наступними етапами послаблень, якщо це дозволить зробити ситуація із захворюваністю на коронавірус», – зазначив Шмигаль. Чи триватиме карантин після 22 травня, і як довго ще українцям доведеться жити в нових карантинних реаліях, «Слово і діло» запитало в експертів. Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, політолог Михайло Дяденко спрогнозував, що українці перебуватимуть у стані певного напруження і в літній період, при найкращому розкладі – до середини липня. У свою чергу, політолог Андрій Горбенко не виключив, що карантин будуть пролонгувати, допоки це буде вигідно політикам.

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків переконаний, що рішення про пролонгацію карантину після 22 травня багато в чому залежатиме від відповідальності громадян і готовності слідувати елементарним нормам безпеки: носити маски, користуватися засобами дезінфекції, дотримуватися дистанції.

«При оптимістичному сценарії, якщо епідеміологічна ситуація буде стабільною, а громадяни дисциплінованими, то до середини липня – кінця червня карантинні заходи можуть звести до мінімуму», – припустив політолог.

Михайло Дяденко додав, що в разі ігнорування громадянами норм гігієни і безпеки карантин буде продовжено, оскільки може бути новий сплеск. Особливо це стосується областей, які перебувають на критичному епідеміологічному рівні. Зокрема, у Київській області, Чернівецької області та деяких західних регіонах карантин можуть навіть посилити, а не послабити.

За його словами, найбільш песимістичний сценарій передбачає, що карантин може тривати в окремих регіонах до кінця року.

«Не виключено, що з відкриттям кордонів можуть бути локальні спалахи, через що в деяких містах або областях доведеться залишити карантинні заходи аж до кінця року», – поділився думками політолог.

Співрозмовник уточнив, що остаточної картини поки що не знає ніхто, навіть вірусологи. Він звернув увагу на заяву одного з австрійських вірусологів, який попереджає про другу та третю хвилю пандемії.

У свою чергу, політолог Андрій Горбенко наголосив, що, тільки спираючись на статистику, можна зрозуміти, скільки триватиме карантин. Однак в Україні ситуація складна, оскільки офіційна статистика викликає сумніви. Українцям показують картинку, судячи з якої в Україні ситуація краща, ніж в інших країнах. При цьому порівняно з іншими країнами в Україні проведено дуже мало тестів.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світуІталія поширила карантин на всю країну, Чехія штрафує порушників правил безпеки, Ізраїль вдається до самоізоляції.

Експерт звернув увагу на те, що чим менше проводиться тестів, тим менше хворих, більше тестів – більше і хворих.

Горбенко уточнив, що, судячи з офіційної статистики, в Україні спостерігається лінійне зростання, чого не було ніде у світі, в основному простежується гіпербола – збільшується кількість хворих. При цьому він нагадав заяву прем'єра про те, що Україна виходить на певне плато.

«На жодне плато ми не виходимо. За минулі два тижні близько 500 хворих. При цьому кількість хворих падає тоді, коли проводять менше тестів. Наприклад, на вихідні», – додав він.

Андрій Горбенко зазначив, що в Україні ситуація з карантином дуже керована, тому жити в такому режимі ми можемо не тільки до кінця весни, а й більш тривалий термін.

«Виходить, що держава, по-перше, дає цифри, в які мало віриться. По-друге, сам уряд не вірить своїм же цифрам. По-третє, Кабмін орієнтується на ВООЗ, але організація у своїх рекомендаціях щодо продовження карантину, напевно, визначає середню температуру по лікарні. До України це має опосередковане відношення. У підсумку ситуація з пролонгацією карантину керована. Якщо комусь із політиків зручно продовжити карантин, лунають пропозиції про пролонгацію. Наприклад, міністр внутрішніх справ – «за». В економічному блоці – «проти», – прокоментував Андрій Горбенко.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: