Відкриття кафе й ресторанів: як працюватимуть заклади з 11 травня

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж
Петро Охотінполіттехнолог

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що уряд дозволить роботу літніх майданчиків кафе й ресторанів з 11 травня – дати послаблення карантину. При цьому рішенням МОЗ запроваджуються наступні основні правила роботи кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування:

  • передбачено вимір температури всіх працівників перед початком робочого дня;

  • обслуговування дозволяється тільки на виніс за попередніми замовленнями, між столами повинна бути дистанція 1,5 м, а за кожним з них може розміщуватися одна або дві людини;

  • на вході необхідно розмістити антисептики;

  • адміністрація або персонал самі повинні контролювати й забезпечувати умови для запобігання черг;

  • меню повинно розташовуватися поруч із місцем видачі замовлень, давати меню клієнтам не можна;

  • замовлення повинні видавати тільки в одноразовому посуді й закритій тарі;

  • співробітники зобов'язані використовувати засоби індивідуального захисту, а роботодавець повинен забезпечити їх п'ятиденний запас і стежити за виконанням цього правила;

  • людей із групи ризику необхідно тимчасово відсторонити від роботи в громадському харчуванні;

  • перед відкриттям і кожні 2 години приміщення потрібно обробляти мийними та дезінфекційними засобами;

  • місце проведення розрахунку повинно бути обладнане пристроями для безконтактної оплати, поличкою для передачі замовлення без контакту з клієнтом.

Чи зможе галузь відновитися після карантину, що робити закладам без літніх майданчиків і які ризики приховує в собі рішення уряду, «Слово і діло» пояснили директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко й політтехнолог Петро Охотін.

Директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко підкреслив, що відкриття літніх майданчиків було серед основних вимог бізнесу, тому що для одних це бізнес, а для інших – ще й можливість проводити переговори.

Економіст також звернув увагу на ще одну вимогу до роботи громадського харчування, яке діє за кордоном, але поки що відсутнє в Україні. У низці європейських країн передбачений обов'язковий поділ столика від столика.

«В Європі це є, у нас – ні, тому що це додаткові витрати. Із дерева або пластика це зробити можна. Додасться чи ні ця вимога, поки незрозуміло», – зазначив він.

Олексій Дорошенко уточнив, що зараз будь-які додаткові вимоги – це витрати, які лягають на підприємців.

«При цьому незрозуміло, яким буде виторг у ресторанів. У багатьох бракує грошей на продукти. Звичайно, вони і до карантину не ходили по ресторанах, але, наприклад, могли купити кави. Зараз витратити навіть 100 гривень вже не зможуть», – поділився думками експерт.

Вихід із карантину: коли запрацюють ринки, міжміський транспорт, магазини, кафе та спортзалиПершими почнуть роботу з певними обмеженнями продовольчі ринки, невеликі магазини, вуличні кав’ярні та малий бізнес зі сфери обслуговування.

Олексій Дорошенко при цьому пояснив, що дозвіл працювати ще не означає, що всі заклади громадського харчування відразу ж зможуть відновити діяльність.

Експерт нагадав, що банківська система не підпадала під обмеження, але деякі відділення банків все одно були закриті. Дорошенко пояснив, що доставити співробітників на роботу коштує дорого. Крім того, попит на ці послуги дуже впав. Відповідно, постає питання про рентабельність роботи.

Співрозмовник не виключив, що в ситуації з ресторанами й кафе буде схожа ситуація, відновитися зможуть не всі.

«По-перше, привезти співробітника до робочого місця – це ресурси. Що якщо співробітники працюють у дві зміни? Звичайно, можна зробити одну зміну, але чи буде вона 12-годинною або ж скоротять робочий час? Теж поки питання. Необхідно буде всіх звозити. По-друге, для співробітників, які живуть за містом, потрібно буде погоджувати дозвіл із Нацполіцією. Можуть узгодити, можуть не погодити, а можуть і затягнути процес узгодження», – прокоментував директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж.

Економіст у цілому позитивно оцінює рішення відкрити літні майданчики, оскільки це все-таки можливість працювати хоча б на виніс. Він звернув увагу на те, що до ослаблення карантину працювати на виніс можна було, але так майже ніхто не працював, оскільки нерентабельно заради 10 осіб на день.

«Звісно, розмов буде більше, ніж реальних грошей для бізнесу. Потрібно розуміти, що все розтягується в часі, доходів одразу не приносить. Відкриються літні майданчики – бізнес хоча б потроху буде оживати», – констатував директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

У свою чергу, політтехнолог Петро Охотін висловив побоювання з приводу відкриття закладів громадського харчування, оскільки санітарно-епідеміологічних служб в Україні немає. Отже, функції контролю за виконанням вимог віддадуть комусь, кому це не властиво.

Експерт припустив, що питання виконання санітарних вимог буде на самих власниках ресторанів і кафе. Оскільки у зв'язку з кризою всі будуть намагатися економити, то немає впевненості у виконанні вимог.

Політтехнолог також зазначив, що попит на ресторанні послуги сильно впаде і не виключено, що якісь заклади просто збанкрутують.

«Виходом у цій ситуації могла б бути якась подушка безпеки для людей від держави. Можливо, за допомогою талонів, які оплачувала б держава без посередників варто було б роздавати продуктові набори», – припустив Охотін.

На його думку, послаблення карантину не вирішує основної проблеми – бідності.

Крім того, експерт звернув увагу на те, що не всі заклади мають літні майданчики. Таким ресторанам залишається шукати креативні рішення за допомогою інтернету. Можливо, це буде доставка або перехід на відкритий майданчики там, де це дозволять.

Політтехнолог також додав, що закладам доведеться шукати якісь ексклюзивні пропозиції, яких немає в конкурентів.

«Потрібно буде вигадувати якісь нові послуги, пропозиції, рецепти. Потрібно буде виділятися або закритися», – резюмував Петро Охотін.

«Слово і діло» розбиралося, для кого та які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

Раніше ми розбиралися, що буде з економікою України після пандемії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: