Чи дійсно покращилася криміногенна обстановка під час карантину?

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що карантин поліпшив криміногенну обстановку. У коментарі «Слово і діло» директор із наукового розвитку «Центру політико-правових реформ», доктор юридичних наук Микола Хавронюк пояснив, чому такі оцінки більшою мірою маніпулятивні.

«Річ у тому, що в нас немає заходів об’єктивного вимірювання і за помахом руки в Міністерстві внутрішніх справ може змінюватися статистика в один чи інший бік, тому в цьому питання міністри та політики можуть тільки спекулювати. В нас немає незалежного органу, який проводив би статистичні дослідження щодо злочинності чи інших правопорушень. Відповідно, коли фізична чи юридична особа подає заяву про злочини, то органи досудового розслідування та прокуратура можуть впливати, які злочини реєструвати, а які ні. Залежно від того, яка команда надійшла зверху», – сказав Хавронюк.

Він додав, що оцінити зміни щодо криміногенної обстановки неможливо.

«Хто б що не казав із цього приводу, це буде суб’єктивна думка, яка не ґрунтується на фактах та конкретних уточненнях», – наголосив юрист.

Водночас Хавронюк зазначив, що криміногенна обстановка в суспільстві посилюється приблизно за місяць після запровадження обмежувальних заходів.

«Криміногенна поведінка може виникати після одного чи двох місяців карантину, коли вже закінчуються заощадження. Ми прекрасно пам’ятаємо, що в нас на період карантину залишилися незакритими деякі фінансові установи, а також ломбарди. Це дуже показово. Уряд ніби показує громадянам, що якщо вам буде неймовірно складно, то ви не пишіть, а несіть до ломбарду те, що можете віднести. Отже, за один чи два місяці карантину можуть з’явитися думки, щоб щось вкрасти. Крім того, звісно, коли люди були вимушені проводити один з одним тривалий час, то тут виникає «феномен казарми». Тобто ситуація, коли люди набридають один одному й починаються конфлікти. У певному маргінальному середовищі, звісно, такі конфлікти можуть переростати й в бійки, і в насильницькі злочини», – пояснив директор із наукового розвитку «Центру політико-правових реформ» Микола Хавронюк.

Нагадаємо, в МВС також назвали область із найбільшою кількістю порушень карантинного режиму.

Крім того, на засіданні Кабміну Арсен Аваков заявив, що поліція під час перевірки в Києві виявила роботу відразу декількох ресторанів у період карантину. Також були виявлені порушення закону з боку двох будівельних гіпермаркетів.

Як відомо, карантин в Україні продовжили до 22 травня, але з 11 травня послаблять низку обмежень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: