Як запустити роботу продовольчих ринків і в якому форматі? (доповнено)

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Агропродовольчі ринки Києва відкриватимуть поступово за умови забезпечення ними виконання низки протиепідемічних вимог. Зокрема, на ринках повинні забезпечити масковий режим для всіх, а також дистанційну термометрію на вході, недопуск на територію ринку осіб з ознаками ГРВІ, дистанцію в 3 м між місцями торгівлі та 1,5 м – між відвідувачами, дезінфекцію контактних поверхонь кожні 3 години. У коментарі «Слово і діло» заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський припустив, що все проконтролювати все одно не вийде. Тому дуже важливий самоконтроль, громадяни повинні самі усвідомити важливість виконання всіх вимог і робити це для себе, а не тому що хтось наказав. Просто для того, щоб не було спалаху й ринок не закрили заново через порушення. Скринінг, масковий режим проконтролювати ще можна, але дистанцію між покупцями – складніше. Хоча в цілому вимоги виконати цілком можливо, зауважив економіст.

Дмитро Яблоновський припустив, що вимоги ускладнять роботу ринків, але підприємцям, які вже другий місяць без роботи, навіть такі умови – це краще, ніж зовсім відсутність заробітку, зазначив він.

На його думку, органи місцевого самоврядування повинні бути готові до посиленого контролю за ситуацією.

«Якихось вимог, які неможливо виконати, ніхто не висував. Питання тільки в тому, чи готові їх повністю дотримуватися. Наш досвід показав, що поки є відчуття паніки, обмеження ще якось виконують. Тільки-но ситуація трохи поліпшується, ми занадто швидко розслабляємося», – вказав Яблоновський.

Він зазначив, що з епідеміологічної точки зору складно робити висновки. Утім, особливість українців така, що навіть за наявності заборони на прогулянки в парках, громадяни все одно проводили час у зонах відпочинку.

Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії назвав вкрай важливим простежити в даній ситуації за тим, щоб продавці та покупці не намагалися ігнорувати вимоги.

Експерт застеріг, що в разі ігнорування вимог або їх формального виконання дуже великий ризик регіональних спалахів епідемії. Після цього знову доведеться все закривати, що повинні усвідомити зараз усі та поставитися відповідально.

Економіст припустив, що, можливо, на першому етапі варто якось змінити формат роботи ринків. Є нюанси, які простіше проконтролювати: наявність антисептиків, дезінфекцію, масковий режим, скринінг на вході. Однак є ситуації, які вимагають стимулювання.

«Те, що можна, потрібно контролювати, але охоронця до кожного не поставиш. Тому потрібно інформувати й створювати додаткові стимули, підказки, вжити додаткових заходів. Наприклад, пронумерувати торговельні точки, які працюватимуть у парні й непарні числа. Можливо, для дотримання дистанції варто намалювати розмітку, зробити контроль при вході на ринок щодо кількості людей. Це спрацювало в магазинах. Були винятки, але в цілому це можна застосувати для ринків. Прринаймні це буде хоча б якась підказка того, як поводитися. При цьому все одно доведеться проводити роз'яснювальну роботу, можливо, навіть ходити по ринку з гучномовцем і озвучувати вимоги до продавців і покупців», – прокоментував Дмитро Яблоновський.

Нагадаємо, 27 квітня президент Володимир Зеленський підтримав відкриття ринків із 1 травня.

Кабінет міністрів дозволив роботу продовольчих ринків під час карантину за умови дотримання вимог безпеки для непоширення коронавірусної хвороби COVID-19.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: