Коронавірус в Україні: по кому епідемія вдарила найсильніше

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Після пом'якшення карантину в Україні залишається три найбільш вразливі категорії, які постраждали найбільше через епідемію. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«Через те, що влада не створює умов заробляти в рідній країні, українці намагаються рухатися до Європи. Тому перша група, яка може постраждати найбільше, – заробітчани. Наприклад, може бути посилений контроль виїзду за кордон», – сказав політолог.

Експерт уточнив, що розвиток подальшої ситуації в Україні багато в чому буде пов'язаний із міжнародними обмеженнями. Наприклад, чи будуть впроваджені при виїзді з країни якісь обов'язкові сертифікати про наявність/відсутність захворювання.

На його думку, якщо в ЄС з'являться нові вимоги при перетині кордону, то для українських заробітчан це може стати новим ударом.

За словами політолога, друга група, яка дуже постраждала, – соціально незахищені верстви населення й медичні працівники.

Пенсіонери й самоізоляція: покрокова інструкція для людей 60+ під час карантинуХто отримає надбавки, чи принесе пенсію листоноша, за якими номерами телефонувати, якщо потрібна соціальна допомога або ліки, як оплатити комуналку телефоном або навчитися робити це онлайн.

«Ніхто про це не говорить, але найсильніший удар, який було завдано епідемією, стосується лікарів і медиків. По-перше, ніхто нічого їм не компенсував. По-друге, багато хто з них захворів. Як їм протриматися, незрозуміло», – наголосив Небоженко.

Експерт переконаний, що це та група, яка особливо потребує реабілітації та державної підтримки.

«Як би ми не ставилися до української медицини, є ті лікарі, які боролися. Уже йдеться не про премії, а про те, щоб дати їм можливість вижити і нормально жити», – прокоментував він.

До третьої групи, яка дуже постраждала через коронавірус, співрозмовник відніс молодь.

«Яким буде далі навчальний процес? Як проводитимуть навчальні конференції? Що придумають з дозвіллям молоді? Молодь є переносником коронавірусу. Вони самі не хворіють, але через свою динамічність легко пересуваються світом, переносять інфекцію до інших місць. Це буде великою проблемою. Як бути університетам та школам, незрозуміло», – проаналізував директор служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаль, реалізація плану виходу з карантину почнеться вже з 11 травня.

«Слово і діло» розбиралося, для кого та які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

Раніше літнім людям заборонили виходити з дому на час карантину, щоб уберегтися від коронавірусу. Як тепер отримувати пенсію й платити за комуналку, а також відповіді на інші питання – дивіться в нашій покрокової інструкції для людей 60+.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: