Звільнення Нефьодова та Верланова: чим не влаштували Кабмін і як виконували обіцянки

Читать на русском
Максима Нефьодова й Сергія Верланова звільнили 24 квітня. Основна причина – недостатнє наповнення держбюджету митницею і податковою.
Слово і діло

Кабінет міністрів увечері 24 квітня звільнив керівника Державної митної служби Максима Нефьодова і главу Державної податкової служби Сергія Верланова. «Слово і діло» розібралося, які є причини для таких кадрових рішень, а також проаналізувало, як Нефьодов і Верланов виконували свої обіцянки.

Звільнення Нефьодова і Верланова: що сказали в Кабміні

На позачерговому засіданні, крім Максима Нефьодова і Сергія Верланова, були також звільнені їхні заступники: Роберт Зелді, Денис Шендрик, Сергій Пєтухов (ГМС) і Дмитро Венцковський (ДПС). «Коментуючи ці рішення, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що уряд планує найближчим часом призначити нових ефективних керівників у ці відомства», – така лаконічна заява з'явилася разом із новиною про звільнення.

Більш розгорнутий коментар від прем'єра з'явився сьогодні вдень: «Уряд ухвалив такі заходи, адже робота митниці й податкової – це передусім питання економічної безпеки країни. Тут не може бути ніяких виправдань. Бюджет-2019 показав один із найгірших показників за надходженнями за останні роки. Ми бачимо, що ситуація в 2020 році не покращилася, і не тільки через коронакризу».

Пізніше міністр фінансів Сергій Марченко сказав, що кадрові зміни у відомствах назріли давно, адже в суспільстві «існує критична маса нереалізованих надій» щодо їх діяльності. «Навіть у докризовий час керівництво цих служб виявилося нездатним виконувати покладені на них завдання. У сучасних умовах їх перебування на посадах було ризиком забезпечення фінансової безпеки. Вони втратили довіру людей і повинні піти. Це перший крок до очищення фіскальних органів держави. Паралельно ми готуємо інституційні зміни в обох відомствах. Формуємо нові управлінські команди. Визначаємо внутрішні структури й функціонал. Йдеться про рестарт обох служб», – розповів Марченко.

Сам Нефьодов заявив, що причини звільнення йому невідомі, і про нього він дізнався прямо на засіданні Кабінету міністрів. Верланов в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» сказав, що його відставка – це «абсолютно політичне рішення».

Але в Марченка інша версія події: в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» він сказав, що Нефьодов і Верланов давно знали про його позицію, і тому жодної несподіванки не було. Основна претензія до звільнених чиновників – недостатнє наповнення державного бюджету митницею і податковою. «Подивіться на цифри: митниця не виконала план за 2019 рік на 56 млрд грн, розпис першого кварталу – майже на 20 млрд грн. Те саме і з податковою: якби не було одноразових надходжень до бюджету від НАК «Нафтогазу», план першого кварталу не був би виконаний на 15,5 млрд грн», – заявив міністр фінансів.

Спокійний відпочинок після звільнення Нефьодову та Верланову теж не світить. За словами Марченка, є достатньо підстав для розслідування їхньої діяльності правоохоронними органами. Міністр повідомив, що є скарги від бізнесу на затримки з автоматичним відшкодуванням ПДВ і безпідставне блокування податкових накладних.

«Митниця повинна збирати не лайки»

«Митниця повинна збирати не лайки у Фейсбуці, а кошти в державну казну», – з такою критикою на адресу Максима Нефьодова та його відомство Володимир Зеленський обрушився ще на початку березня.

На позачерговому засіданні Верховної ради президент заявив, що за два місяці невиконання держбюджету становило майже 16 млрд грн та 13 млрд з них – це провал надходжень від митниці. «Бізнес приречено сигналізує, що контрабанда повністю не зникла. Нам розповідали про рішучий і безкомпромісний бій з контрабандою. Але поки що виглядає так, що в цьому бою контрабанда відправила митницю в нокаут. І це потрібно міняти», – підкреслив тоді Зеленський.

За місяць про свої спроби змістити голів податкової та митної служб розповів Ігор Уманський, звільнений тоді з поста міністра фінансів. За його словами, він неодноразово пропонував прем'єр-міністру звільнити Нефьодова й Верланова, але той був проти. «У нас неодноразово були розмови на цю тему. Я приходжу до нього, показую: «Дивіться, ми тут зараз плюшками бавимося, а ось інформація за кожнем місяцем, і це тільки «скручування» з ПДВ. Це в середньому 5 мільярдів на місяць недоотримує бюджет». Як тільки я прийшов до Мінфіну, мені швидко з усіх боків зливати інформацію почали – з розшифровками, по компаніях, за сумами. Де стартують, через кого проганяють, де виводять. І 5 мільярдів – це тільки ПДВ!» – заявив Уманський в інтерв'ю «Лівому берегу».

Нефьодова ексміністр назвав «ідеалістом, який намагається намалювати картинку світлого майбутнього»: «Проблема в тому, що є картинка світлого майбутнього, а є реальність. І «контрабас» як ішов, так і йде».

Нефьодов виконав половину своїх обіцянок

Максим Нефьодов, нагадаємо, обіймав посаду голови Державної митної служби з липня минулого року (фактично сама нова митниця заробила в грудні). Протягом цього часу чиновник дав усього 8 обіцянок: виконав – 4, провалив – 2. Ще двом обіцянкам «Слово і діло» зможе присвоїти статус після того, як отримає відповідь на офіційні запити.

Перша провалена обіцянка Нефьодова пов'язана з термінами запуску нової митниці: у липні він заявив, що запуск відбудеться в найближчі місяці, але він відбувся тільки в грудні.

Крім того, Нефьодов не виконав обіцянку створити електронний реєстр одержувачів і відправників імпорту до України. На сайті Митної служби оновлений портал імпортно-експортних операцій (bi.customs.gov.ua), де кожен охочий може переглянути статистику ввезення або вивезення з України конкретного товару. Але окремого реєстру суб'єктів імпортно-експортних операцій немає.

З виконаних обіцянок можна відзначити розробку законопроекту про подакциз (він стосуватиметься палива, алкоголю і сигарет). Наприкінці минулого року Нефьодов подав документ на розгляд Кабінету міністрів. У законопроекті передбачається криміналізація підакцизної контрабанди.

Також Нефьодов виконав обіцянки зберегти дніпропетровську митницю, сформувати стратегію з цифрової трансформації на митниці і представити стратегію розвитку всієї митної інфраструктури.

Верланов реалізував третину обіцяного

Сергій Верланов працював на посаді голови Державної податкової служби з травня 2019 року. Він дав 8 обіцянок, з них виконав – 3, провалив – 2. Ще трьом обіцянкам «Слово і діло» зможе присвоїти статус після того, як отримає відповідь на офіційні запити.

Зокрема, Верланов провалив обіцянку про те, що податкова міліція буде ліквідована. Вона існує і зараз.

Дві виконаних обіцянки ексглави Державної податкової служби пов'язані із запровадженням РРО (реєстратор розрахункових операцій). Він говорив, що будуть запроваджені безкоштовні електронні РРО – станом на квітень система працює в тестовому режимі і є безкоштовною. Додаток доступний для тестування на всіх смартфонах і планшетах з операційними системами Android і iOS. Також, як він і обіцяв, з початку цього року програмне РРО було готове до тестування.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: