Лібералізація карантину: які сценарії та наслідки для влади

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Режим карантину в Україні потрібно лібералізувати. Влада рано чи пізно буде змушена це зробити. Таку думку в коментарі «Слово і діло» висловив політолог Олег Саакян.

Олег Саакян зауважив, що на початку велика частина свідомого населення все-таки відповідально поставилася до карантину. Однак, за словами експерта, так склалося історично, що в українського суспільства є певні травми, які нас частково зміцнили, але водночас зробили уразливими. Наприклад, одна з таких травм – Чорнобиль.

«З одного боку, подібні ситуації роблять нас більш свідомими, відповідальними, зокрема в умовах, коли потрібно дотримуватися карантину. З іншого боку, це також травма недовіри до влади», – сказав політолог.

На його думку, в нинішніх реаліях влада зробила непоправне. Навіть за 50 днів карантину влада так і не відреагувала на запити суспільства. Політолог зазначив, що населенню досі не представлено чіткого, узгодженого плану виходу з карантину, немає змістовного плану щодо підтримки населення на період карантину і немає плану відновлення економіки після карантину.

«Відповідно, суспільство почало скасовувати карантин де-факто, як вимушений і вимучений захід. Справа в тому, що карантин тримався не на легальності визнання закону, а на легітимності – визнавалася просто необхідність карантину. Тому ми бачимо, що будь-які закони та репресивні заходи розбиваються об неготовність їх виконувати з боку суспільства», – прокоментував Олег Саакян.

Карантин або бунт: чому в уряду залишилося мало часуУкраїнський уряд не може собі дозволити утримувати надто суворий карантин довше початку травня.

Експерт підкреслив, що останній скандал навколо ресторану Миколи Тищенка «Велюр», який, за даними журналістів, працює всупереч карантину, міг пройти непоміченим за інших обставин. Співрозмовник зауважив, що подібна поведінка була властива всім депутатам в усі роки незалежності країни.

«Однак в екстремальних умовах і з огляду на те, що команда Володимира Зеленського наполягала на тому, що вони абсолютно відрізняються від попередників, вони не корумповані, близькі до народу і чесні з ним, ситуація виявилася негативною для влади. Такі подвійні стандарти тільки посилили недовіру до влади й можливість реалізації карантину», – пояснив Саакян.

Політолог переконаний, що за таких обставин владі все одно доведеться лібералізувати карантин. Він припустив, що зараз є два сценарії: робити це або проактивно з роз'ясненням суспільству поетапного виходу з карантину, або все відбудеться стихійно.

«У такому разі, щоб не виглядати абсолютно безсилою, владі доведеться реактивно підганяти нормативні норми вже під те, що відбувається. У підсумку влада все одно отримає негативні наслідки, невдоволення з боку суспільства», – сказав експерт.

За його словами, вже можлива часткова лібералізація – відкриття парків для парного відвідування, мікропідприємств, літніх майданчиків у кафе.

«В Україні можна було відкрити літні майданчики в кафе. Однак при цьому озвучуючи план дій і прив'язуючись до певних показників. Наприклад, до завантаження медичної системи. Також потрібні запобіжники, тобто потрібно пояснити, що в разі загострення епідеміологічної ситуації літні майданчики можуть швидко закрити», – поділився думками політолог.

Саакян звернув увагу на те, що динаміку поширення вірусу завдяки карантину вдалося зупинити, запас міцності є.

Він вказав на те, що, за офіційними даними, медична система в Україні завантажена на 10%. Однак потрібно врахувати, що часто реальні дані не відповідають офіційним. Якщо, наприклад, завантаженість медичної системи навіть на рівні 30%, то це далеко до колапсу, припустив експерт.

«Імовірно, навіть певний стрибок захворюваності до 50% не буде критичним для медичної системи. Отже, ми можемо йти на певну економічну лібералізацію, якщо вона реально виправдана. Завжди потрібно порівнювати економічні наслідки та епідеміологічні, а запас міцності в епідеміологічній сфері у нас ще є», – резюмував Олег Саакян.

Раніше в авторській статті для «Слово і діло» Денис Попович писав про те, що якою б не була ситуація з поширенням COVID-19 в Україні, подальше зволікання зі зняттям обмежень загрожує країні соціальним вибухом.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: