На заробітки за кордон: тенденції трудової міграції після карантину

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик
Борис Кушнірукекономічний експерт

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив віцепрем’єру з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадиму Пристайку проводити переговори з іншими країнами про українських трудових мігрантів. У коментарі «Слово і діло» заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський зазначив, що перш ніж робити прогнози, як зміниться рівень трудової міграції після карантину, уряд повинен оперувати чіткими даними. А економіст-аналітик Борис Кушнірук припустив, що рівень міграції буде нижчим.

«Ми не знаємо, скільки заробітчан залишилось зараз за кордоном, а їх там залишилося багато. Зараз просто конкретний контекст виник. Спочатку треба зрозуміти, скільки їх повернулося, бо й тут дані розходяться», – сказав Яблоновський.

Стало відомо, скільки заробітчан повернулися до України через пандеміюДо України за період карантину повернулися близько півмільйона заробітчан. Такі дані соціологів і прикордонників.

Він зауважив, що наразі немає точних даних, скільки людей повернулося до України через епідемію коронавірусу.

«Якщо насправді їх повернулося набагато менше, ніж ми думаємо, то і казати про те, що після карантинних обмежень у великій кількості люди виїдуть – неправильно», – пояснив експерт.

За його словами, можна говорити про конкретні кейси, але в такому разі йдеться про сотні людей, а не мільйони чи тисячі.

«Спочатку треба зробити нормальну оцінку, скільки українців залишилося за кордоном, скільки їх повернулося, а потім вже, скільки їх може виїхати. Знову ж таки, скільки їх може виїхати, залежить від того, чи готові будуть інші країни приймати й чи буде попит», – прокоментував Дмитро Яблоновський.

Водночас, на думку Бориса Кушнірука, оцінити, скільки заробітчан повернулися, можна за даними Державної прикордонної служби.

«На жаль, заробітчан після карантину буде менше, бо, з одного боку, ми не спроможні забезпечити цих людей роботою, з іншого боку – зараз за кордоном буде менше попиту на робочу силу. Він буде, але він буде менший, тому що є проблема із перекриттям кордонів», – сказав Кушнірук.

Він додав, що зараз важко оцінити, на скільки впаде рівень трудової міграції, але така тенденція буде.

Раніше повідомлялося, що до України за період карантину, який запровадили через коронавірус, повернулися близько пів мільйона заробітчан.

Нагадаємо, в Кабінеті міністрів заявили, що готові до переговорів із країнами Європейського союзу, які зацікавлені в українських сезонних працівниках. Однак для заробітчан повинні бути виконані декілька вимог.

У МЗС розповіли, коли заробітчани зможуть виїхати за кордон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: