ВАКС затвердив угоду між САП і екснардепом Черненком

Читать на русском
Антикорупційний суд вважає, що укладена угода між колишнім членом парламенту і прокурором відповідає законодавству.
Олександр Черненко

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості укладену між Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та колишнім народним депутатом Олександром Черненком.

Таке рішення 30 квітня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Угоду між САП і обвинуваченим Олександром Черненком – затвердити. Визнати Черненка винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання службовим становищем). Призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки з позбавленням обіймати посади у виборних органах державної влади строком на 1 рік. Призначити штраф в 17 тисяч гривень. Звільнити його від основного покарання на іспитовий строк в 3 роки», – наголосив головуючий суддя.

Також ВАКС поклав на Черненка деякі обов'язки, а саме: періодично з'являтися для реєстрації або зміни місця проживання до уповноваженого органу пробації і не виїжджати за межі України без погодження з органом пробації. Крім того, суд стягнув з екснардепа 18 840 грн витрат на залучення експертів.

За словами суддів, укладена угода з Черненком відповідає вимогам законодавства та інтересах суспільства на швидке покарання. Колегія зазначила, що екснардеп сам відшкодував нанесені збитки, добровільно пішов на угоду і вчинив злочин одноособово, а тому не вимагається надання викривальних показань щодо інших осіб.

Як повідомляло «Слово і діло», 23 квітня екснардеп Черненко визнав провину і уклав угоду зі слідством.

«Я повністю визнаю себе винним. Незнання законодавства не звільняє мене від відповідальності. Точніше, я не до кінця дочитав статтю, яка передбачає одержання компенсації з державних коштів на винайм готелю у зв'язку з відсутністю житла в Києві. Я проживав під Києвом і цей населених пункт входить до меж, за які компенсація не передбачається», – заявив він під час засідання.

У суді йому пояснили, що екснардепа обвинувачують у зловживанні службовим становищем, завдяки чому він одержав на свою банківську картку 582 430 грн компенсації на винайм номеру у готелі «Київ» у зв'язку з начебто відсутністю власного столичного житла. Водночас, як встановило слідство, його дружина мала квартири в Києві, а сам він проживав у населеному пункті неподалік від столиці, який входив до меж, за які компенсація не передбачається.

Суддя також повідомив, що політик уклав угоду зі слідством. За його словами, сторони узгодили покарання у вигляді 3 років позбавлення волі із забороною обіймати посади на строк 1 рік із штрафом 17 000 грн. Водночас вони домовились про звільнення від основного покарання на іспитовий строк.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру екснардепу Черненку. Раніше «Слово і діло» проаналізувало, як він виконував свої обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: