Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Черненко

Читать на русском
Нардеп Черненко виконав 43 відсотки обіцянок і поки що жодної не провалив. Для того, щоб здійснити всі свої передвиборчі запевнення, йому належить внести правку до законодавства про гендерні квоти в партіях і перекрити офшори.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександр Черненко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Черненко отримав мандат народного депутата в листопаді 2014 року й відтоді дав 14 обіцянок, з яких шість виконав. Поки що нардеп не провалив жодного запевнення. До кінця каденції йому потрібно встигнути втілити ще 8 намірів. Зараз нардеп виконав 43% обіцянок.

Всі виконані обіцянки Черненка стосуються передвиборчої програми БПП. Тільки одне запевнення він озвучив особисто відразу після перемоги на позачергових парламентських виборах. Він запевнив, що вибори мерів міст будуть проходити в два тури.

«На виборах мерів великих міст буде дворівнева система», – сказав він, додавши, що необхідні зміни в законодавство будуть прийняті до середини липня 2015 року.

І дійсно, 14 липня 2015 року Верховна Рада 257 голосами прийняла в цілому «Проект Закону про місцеві вибори», яким передбачено, що вибори міського голови проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості (50% + один голос). Для цього передбачена можливість проведення другого туру. Вибори сільського, селищного, міського голови проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

Також нардеп підтримав проект Виборчого кодексу України, співавтором якого він став. Проектом кодексу, зокрема, вводиться механізм обрання народних депутатів до ВРУ за системою відкритих пропорційних списків. Таким чином, Черненко виконав ще одну передвиборчу обіцянку – домагатися обрання парламенту за відкритими партійними списками. Аналогічним чином йому вдалося виконати завірення – домогтися встановлення громадського контролю за призначенням та діяльністю суддів та ще трьох запевнень.

Черненко треба виконати ще 8 обіцянок. Він запевнив, що особисто внесе правку до законодавства щодо гендерних квот в партіях.

«Я більш ніж упевнений, що депутатам, щоб не виглядати ретроградами, доведеться в якості певного реформаторського жесту запропонувати гендерне квотування. Я сам внесу таку правку», – пообіцяв Черненко в листопаді минулого року, проте поки що нічого не зробив для здійснення свого наміру.

Не зрушили з місця передвиборчи обіцянки БПП домагатися затвердження системи спрощеного оподаткування для малого та середнього бізнесу, а також перекриття ухилення від сплати податків через офшори. Так само як і запевнення скоротити кількість податків і зменшити їхні ставки. Станом на кінець квітня 2018 року Верховна Рада не прийняла подібних ініціатив.

Також у нардепів з БПП залишається шанс виконати ще одну передвиборчу обіцянку про те, що фракція готова підтримати будь-яке подання Президента щодо членів ЦВК.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: