Послаблення карантину: якими мають бути перші кроки влади

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Під час карантину 70% українців продовжують працювати, проте цілі галузі економіки продовжують зазнавати збитків. «Слово і діло» поцікавилося в політичного експерта Михайла Дяденка, що має враховувати влада при послабленні обмежувальних заходів, щоб відновити економічну активність.

«Передусім необхідно приділити увагу заходам щодо відновлення ділової активності з дотриманням санітарно-гігієнічних умов, але малий і середній бізнес, який опинився в скрутному становищі, має отримати можливість розпочати працювати. По-друге, підприємцям, які зазнали збитків, буде складно відновлювати свою активність. Тому вони мають отримати від держави хоч невелику допомогу в кредитній формі. Деякі з них були вимушені переплачувати, не маючи можливості продовжувати працювати. Тому має бути увага до бізнесу», – сказав Дяденко.

За його словами, держава має забезпечити підтримку людей, які втратили роботу.

Вихід із карантину: коли запрацюють ринки, міжміський транспорт, магазини, кафе та спортзалиПершими почнуть роботу з певними обмеженнями продовольчі ринки, невеликі магазини, вуличні кав’ярні та малий бізнес зі сфери обслуговування.

Політичний експерт зазначив, що багато фахівців і надалі продовжуватимуть працювати віддалено, але відновлення роботи транспорту при виході з карантину має критичне значення для економічної активності.

«Тут критичне питання має транспорт. Попри те, що багато фахівців і раніше працювали віддалено, багато хто навчився проводити відеоконференції. Питання, як дістатися до роботи, буде дуже актуальним. Тому слід опрацювати алгоритм, як відновити роботу транспорту, не наражаючи людей на небезпеку», – пояснив Михайло Дяденко.

Нагадаємо, більшість українців продовжують працювати, попри карантин.

Прем'єр також повідомляв, що Кабмін переформатував кредитну програму про доступні кредити 5-7-9% для малого й мікробізнесу.

Також нагадаємо, Кабмін встановив розмір допомоги з безробіття на час карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: