Нові правила фінмоніторингу: як це вплине на бізнес

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Сьогодні, 28 квітня, набуває чинності закон про протидію відмиванню грошей, яким запроваджуються нові правила фінансового моніторингу, у тому числі обмеження на анонімні транзакції понад 5 тисяч гривень. «Слово і діло» з цього приводу звернулося до директора Інституту соціально–економічної трансформації Іллі Несходовського. Він пояснив, що нові правила не вплинуть на звичні безготівкові перекази.

«Не йдеться про обмеження будь-яких переказів готівкою на суму понад 5 тисяч. Йдеться про анонімні перерахунки за допомогою електронних гаманців та електронних терміналів, де не потрібно ідентифікувати свою особу чи особу людини, яка отримує цей платіж», – пояснив Несходовський.

За його словами, бізнес не зіткнеться з проблемами у зв'язку з цим.

«Це не стосується, наприклад, перерахунків із картки на картку. Тому що картки видаються комерційними закладами під документи, та відбувається ідентифікація клієнтів, і часто клієнти заповнюють анкети, й це правило для банків існує вже давно. Відповідно тут жодних проблем для платежів понад 400 тисяч гривень не буде», – сказав Несходовський.

НБУ дозволить відкривати рахунки в банках через відеозв'язокВ Україні з 28 квітня клієнти банків зможуть відкривати рахунки без фізичної присутності у відділеннях, використовуючи відеозв'язок, BankID або електронний підпис.

Він зауважив, що набагато більший вплив на бізнес мають обмежувальні заходи у зв’язку із коронавірусом, ніж нові правила фінансового моніторингу. Несходовський уточнив, що додатковий моніторинг не буде поширюватися на перерахунки між банківськими картками.

Також, на думку експерта, це не зменшить і нелегальні операції.

«Навіть раніше операції, які намагалися не світити в банківській системі, існували в безготівковій формі. Про відверто кримінальні речі я не знаю, але мені здається, що там готівка відіграє більшу роль», – пояснив Ілля Несходовський.

Відмітимо, сьогодні, 28 квітня, набувають чинності нові правила фінансового моніторингу.

Нагадаємо, 6 грудня, Верховна рада ухвалила в другому читанні урядовий законопроект №2179 «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: