Антикризові заходи для фермерів: що може врятувати сектор

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

В умовах карантину уряд обмежив роботу ринків та точок роздрібної торгівлі, що спричинило негативні наслідки для багатьох сфер економіки. Зокрема, фермери вимагають відновити роботу ринків, щоб мати змогу збути свою продукцію. Крім того, на Херсонщині пройшли масові протести, під час яких люди перекрили рух по автомобільному мосту, вимагаючи зняти обмеження на роботу. «Слово і діло» поцікавилося в економічного експерта, директора Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, з якими викликами стикаються виробники та які рішення можуть бути прийнятими для підтримки сектору.

«Це складне питання, бо якщо люди, які займаються теплицями, зараз викинуть перший урожай, то фактично грошей на те, щоб знову посіяти та зібрати, не буде. Тому в такому разі ті, хто опинився в цій ситуації, можуть погодитися на кредитування в рамках антикризових заходів, але це буде в майбутньому. Наразі виробники вимушені продавати або досить дешево, або заходити до торговельних мереж», – сказав Дорошенко.

У Кабміні розповіли, коли аграрії почнуть отримувати держвиплатиАграріям почнуть виплачувати кошти в рамках державної підтримки агросектору з квітня. Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

Він додав, що для малих виробників перелаштуватися на роботу із торговельними мережами наразі складно через низку причин.

«По-перше, не впорядковані документи на цю продукцію, наприклад, ті самі сертифікати. Без сертифікації до магазину ніколи не візьмуть, також відразу ж зростає ціна. По-друге, це безготівковий розрахунок. Наприклад, все, що ми беремо з теплиць – товар за готівку. При безготівковій формі розрахунку додається багато інших податків, і ми вже маємо ціну на 30% вище», – пояснив економіст.

Олексій Дорошенко наголосив, що за таких обставин фермери не готові постачати свою продукцію постійно, тому фермери, імовірно, продаватимуть свою продукцію громадянам через вихідну торгівлю.

Він додав, що невеликий відсоток виробників усе-таки виявилися готовими працювати за таких умов.

Нагадаємо, аграрії обіцяли організувати акції протесту.

На Херсонщині близько 200 фермерів протестували за скасування обмежувальних заходів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: