Випробування кризою: скільки часу Україні потрібно для відновлення

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»
Василь Юрчишин

Протягом двох найближчих років Україні доведеться жити в умовах карантину різного ступеня строгості. Залежно від епідемічної ситуації уряд буде запроваджувати той чи інший режим обмежень. «У цілому світ цьогоріч коронавірус не здолає, і нам в будь-якому разі доведеться жити в умовах вже нового світу й нових соціальних обмежень», – сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль. У коментарі «Слово і діло» директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський припустив, що коронакриза буде набагато серйознішою, ніж криза 2008 року, відповідно, і відновлюватися буде ще складніше. У свою чергу, директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин підкреслив, що за найоптимістичного сценарію на шлях відновлення Україна може стати наприкінці літа – початку осені, на відновлення піде щонайменше рік.

Ілля Несходовський не виключив, що навіть при наявності в Україні певних і відпрацьованих економічних механізмів виходити з кризи країна буде щонайменше два роки.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський нагадав про кризу 2008 року, через яку світ тільки до кінця 2010 року зміг оговтатися. Коронакриза, за його словами, буде більш глобальною і завдасть дуже важких збитків.

«Багато економічних підходів буде переглянуто, правила торгівлі також», – зазначив він.

На його думку, є об'єктивні чинники в цій ситуації, але вони поглиблюються суб'єктивними рішеннями, які ухвалюються бездумно й непрофесійно.

«П'ять років під час війни, торгових обмежень, блокад намагалися витягнути економіку. Зростання в 2019 році на 4,6% – просто диво. У нас все було для того, щоб у 2021 році вийти на 7%. Однак за пів року все зруйновано», – поділився думкою економіст.

У свою чергу, директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин звернув увагу на моделі виходу з кризи, які розглядають в інших країнах, зокрема в США і Китаї.

«Модель передбачає глибоке падіння протягом кварталу і в наступний квартал досить швидке відновлення. Наприклад, Китай у першому кварталі впав на 20-30%. Очікується, що в другому кварталі китайці ці втрати швидко відновлять», – розповів економіст.

Він також зауважив, що в США розглядають більш зміщений графік, як і в Європі.

Інструкція для безробітних під час карантину: виплати, субсидії, онлайн-облік, часткове безробіттяСтатус безробітного буде надаватися з першого дня реєстрації в центрі зайнятості. Подати документи можна дистанційно.

«Якщо ця модель справедлива, і Європа до середини літа оговтається, то за умови активної і стимулювальної політики в Україні економіка вийде на процес відновлення наприкінці літа – початку осені», – припустив економіст.

Експерт зауважив, що мінімум рік потрібен для того, щоб налагодити транспортне сполучення, логістику, знайти постачальників або домовитися зі старими.

«При цьому ми розуміємо, що цей сценарій оптимістичний», – прокоментував директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Слово і діло» розбиралося, для кого та які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

«Слово і діло» також пропонує подивитися, як змінилися витрати державного бюджету-2020 на частині виплат пенсіонерам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: