Чи потрібне продовження санкцій проти російських соцмереж під час пандемії?

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Апарат РНБО України підготував проєкт рішення щодо застосування санкцій проти російських соціальних мереж та інтернет-сервісів, зокрема «Mail.ru», «ВКонтакте», «Однокласники» тощо. У коментарі «Слово і діло» експерт у галузі конституційного права Олександр Москалюк підкреслив, що продовження санкцій під час епідемії є актуальним та необхідним кроком через те, що інформаційне поле продовжують використовувати для нагнітання паніки під час епідемії.

«Насправді, це (продовжити санкції – ред.) дійсно дуже важливо зробити, тому що, крім того, що в нас нічого (війна з РФ – ред.) не змінилося з Росією, є ще питання, пов'язані з коронавірусом. І дуже добре розганяється паніка якраз через коронавірус. Якщо ми подивимося, як розвивалася ситуація в Китаї, то ми побачимо, що кількість людей, які постраждали від фейків, пов'язаних із SARS (епідемія 2003 року – ред.), була більшою, ніж від самого вірусу», – наголосив Москалюк.

Спецслужби РФ готували вторгнення в Україну через «ВКонтакте» і «Однокласники» - СБУСпецслужби Росії активно втілювали в життя інформаційно-психологічні операції проти України через соцмережі «ВКонтакте» і «Однокласники» в період підготовки до військового вторгнення.

Він додав, що під час епідемії інформація може ставати джерелом небезпеки та реально призводити до трагічних наслідків.

«Люди по-різному сприймають історію з коронавірусом: є такі, хто перебуває в так званій напівпаніці, є – взагалі не сприймають. Відповідно, зростає значення соціальних мереж, і люди в усьому світі дещо страждають від інформації. Те, що робить зараз СБУ і РНБО в цих умовах, можливо, має зараз більшу актуальність», – сказав Олександр Москалюк.

Експерт підсумував, що за час дії санкцій проти російських вебресурсів спостерігаються позитивні зміни. Наприклад, кількість людей, які споживають інформацію з російських інформаційних платформ, значно зменшилася.

Нагадаємо, глава СБУ Іван Баканов вніс до РНБО додаткові пропозиції про продовження санкцій проти російських вебресурсів і програмних продуктів.

Раніше повідомлялося, що в Україні не планують відновлювати доступ до раніше заборонених російських соціальних мереж.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: