Нова програма МВФ: чому черговий транш критично важливий для України

Читать на русском
Андрій Новак

Міністерство фінансів України заявило, що розраховує отримати від МВФ 1,75 млрд доларів першого траншу фінансової допомоги за новою програмою співпраці та розраховує згодом збільшити цю суму до 3,5 мільярдів. У коментарі «Слово і діло» експерт з економічних питань, голова Комітету економістів України Андрій Новак розповів, чому співпраця України з МВФ наразі є критично важливою.

«Україні потрібна нова програма МВФ не тільки через самі транші самого МВФ, а ще й для того, щоб продовжувати співпрацювати з іншими західними партнерами та кредиторами, які нас орієнтують на співпрацю з МВФ. Якщо не буде цієї програми, то з Україною ніхто співпрацювати не буде», - сказав Новак.

Які вимоги висував МВФ до України за останні 26 роківНайчастіше МВФ домагався від України проведення повноцінної реформи банківського сектору. Деякі вимоги досі залишаються виконаними лише формально.

Експерт зауважив, що враховуючи те, що стан економіки України погіршиться внаслідок запроваджених обмежувальних заходів через поширення COVID-19, то потреба в зовнішньому кредитуванні вища, ніж зазвичай.

«Єврокомісія оголосила, що готова надати Україні підтримку на 1,2 млрд євро, але пов’язали надання цієї підтримки саме з підписанням нової програми МВФ», – пояснив Андрій Новак.

За його словами, міжнародні партнери зацікавлені, щоб Україна виконувала умови, які МВФ ставитиме перед Україною в рамках нової кредитної програми.

В умовах кризи, в якій опинилася Україна, підтримка МВФ дозволить уникнути дефолту, підсумував економіст.

Нагадаємо, що однією з умов підписання чергового меморандуму з МВФ є ухвалення так званого «антиколомойського закону».

Як відомо, до законопроекту про банки, на ухвалення якого наполягає МВФ, подали понад 16 тисяч поправок.

Цього тижня вивчати поправки до закону почав фінансовий комітет Ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: