Чи готова Україна до пом'якшення карантину?

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Влада каже про пом'якшення карантинних заходів, щоб послабити психологічний тиск на громадян, оскільки карантин починає набридати. Однак, крім популістських заяв, потрібен конкретний покроковий план, що і як будуть робити. Починати з музеїв і бібліотек дуже нерозумно. Таку думку в коментарі «Слово і діло» висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

За його словами, наразі ніхто не знає навіть у світі, якими можуть бути наслідки, якщо пом'якшити карантин. Однак певні висновки за тим, що роблять в інших країнах і що пропонують в Україні, вже можна зробити.

Політолог звернув увагу на те, що у Франції готові послабити карантин після 11 травня. Однак згідно з дослідженнями, які провели в країні, до цього часу ще не буде вироблений груповий імунітет.

Експерт також зауважив, що, за даними дослідження, до запровадження карантину одна людина могла інфікувати трьох, а після впровадження самоізоляції цифри впали до 0,5.

Віталій Бала також звернув увагу на те, що президент Франції, коли оголошував про пом'якшення карантину, вказав на план дій щодо виходу з карантину. Є розуміння того, що крок за кроком робитимуть після 11 травня.

Настрої українців щодо коронавірусу: результати соцопитуваньЗапровадження штрафів для тих, хто порушує карантин, підтримує 74% респондентів, а більше половини українців не проти запровадження комендантської години.

«В Україні також заговорили про пом'якшення карантину, але чи зроблено у нас хоч щось для цього, як наприклад, у Франції? Є тільки розмови й заяви про те, що планують зробити і розроблятимуть. Франція збільшила підтримку економіки до 110 млрд євро, гроші в основному направлять на боротьбу з безробіттям. Український уряд пропонує тим, хто втратив роботу, «класти бруківку або озеленювати» за 6-8 тисяч гривень. Отже, хочуть створити 1,5 мільйона робочих місць. Різниця в підходах двох країн відчутна», – прокоментував політолог Віталій Бала.

На його думку, заяви про пом'якшення карантину як в Україні, так і у світі пов'язані виключно з економікою, адже чим довше простій, тим серйознішими будуть наслідки. Є побоювання, що світова криза може бути сильнішою, ніж у період Великої депресії, зазначив Бала.

«Безумовно, слід виходити з карантину. Однак Україні потрібно хоча б розуміти, як це робити, мати якийсь економічний план, передбачити компенсації для малого, середнього бізнесу», – додав експерт.

Політолог підкреслив, що говорити про послаблення карантину доречно, тільки якщо у влади є розуміння того, який фінансовий ресурс має країна, щоб втілити в життя конкретний покроковий план виходу з кризи і чи є цей план, до речі.

Бала також уточнив, що Україні при цьому важливо враховувати досвід інших країн, у нас є можливість вчитися на чужих помилках.

«Що ініціюють в Україні для подолання кризи? Якщо під пом'якшенням карантину мають на увазі відкриття бібліотек і музеїв, то це абсурдно. Як це допоможе економіці? При цьому ми достовірно не знаємо дотепер, яка епідеміологічна ситуація в країни, адже повернулося багато заробітчан, які не пройшли обсервацію, а тестів у нас роблять недостатньо. Поки що заяви влади про вихід з карантину нагадують заклинання, жодної конкретики», – прокоментував директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

«Слово і діло» вивчило настрої населення щодо нинішньої ситуації в країні відповідно до (даних КМІС і соціологічної групи «Рейтинг»).

«Слово і діло» пропонує подивитися, скільки тестів на COVID-19 провели в Україні та інших країнах світу.

«Слово і діло» також пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: