Як завершиться навчальний рік і чи будуть у дітей літні канікули?

Читать на русском
Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

Через продовження карантину в Україні навчальний рік, можливо, доведеться завершувати дистанційно. «Карантин продовжено, а це означає, що ми повинні бути готові до завершення навчального року дистанційно. Міносвіти вже опублікувало рекомендації для закладів освіти після завершення навчального року і оцінювання в умовах загальнонаціонального карантину», – повідомили в МОН. У коментарі «Слово і діло» експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Микола Скиба підкреслив, що навчальний рік у будь-якому разі не може тривати до серпня та літні канікули у дітей точно будуть.

«Є сподівання на те, що з потеплінням рівень захворюваності в Україні піде на спад. Зараз, мабуть, ніхто не знає точно, як завершиться і скільки триватиме навчальний рік. Однак з 95%-ю впевненістю можна сказати, що школярі повинні бути готові до дистанційного завершення освітнього процесу», – прокоментував експерт.

Микола Скиба при цьому уточнив, що школи мають повноваження самостійно встановлювати формат завершення навчального року. У шкіл немає права проводити освітній процес під час карантину, але, як тільки карантин завершиться, у них будуть повноваження для того, щоб ухвалювати ті чи інші рішення.

«Наприклад, десь проводитимуть тижневі консультації, десь такі консультації будуть протягом місяця, якісь заклади вирішать проводити аудиторні заняття ще певний час, інші, ймовірно, оберуть просто дистанційне завершення навчального процесу. Якщо це не одинадцятий клас, а десятий або дев'ятий, то підсумки можуть підбити на рівні склав/не склав. Особливо, якщо йдеться про непрофільні предмети», – прокоментував експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього».

Навчання зараз не настільки ретельно підготовлене, як це було б при безпосередньому контакті в аудиторії, зазначив Скиба. Роль школи, за його словами, більше підтримувального характеру, ніж контрольного.

«Усе вирішуватимуть школи. Ми побачимо різні моделі та підходи. Напевно, цей той матеріал, з яким повинні працювати. Потрібно зрозуміти, що на рівні архітектури система освіти вимагає змін, що не витримало випробування карантинною кризою», – поділився думками експерт.

Він упевнений, що навчальний рік все одно завершиться, оскільки є граничний термін. Довше 1 липня навчальний процес точно не може тривати.

Співрозмовник також додав, що літні канікули цьогоріч у школярів будуть, але питання: в якому режимі – в режимі пом'якшеного карантину чи ні.  

«Коли почнеться наступний навчальний рік? Все залежатиме від епідеміологічної ситуації. Вірогідно, для різних категорій він почнеться не рівномірно. Наприклад, для початкових класів новий навчальний рік може бути зміщений. Терміни подачі документів і набору до першого класу змістили. Не виключено, що укомплектовувати перші класи будуть протягом вересня. Можливо, будуть більш жорсткими підходи щодо наповнення класів», – сказав Микола Скиба.

ЗНО і карантин: нові дати проведення оцінювання, вступної кампанії та початку навчального рокуЧерез запровадження карантину в Україні ЗНО довелося перенести. МОН розробило два сценарії на випадок, якщо карантин буде продовжено.

Експерт допустив, що з'являться якісь нові рішення щодо занять і вимоги до санітарних пауз. Потрібно буде більше провітрювати та дезінфікувати приміщення. Тривалість шкільних занять стане меншою, щоб витримати всі заходи безпеки.

«Можливо, будуть окремі предмети з охорони і безпеки здоров'я, буквально навчатимуть школярів дотримуватися дистанції, правильно носити маски, обробляти руки тощо», – додав Скиба.

Микола Скиба уточнив, що даний варіант розвитку подій можливий за оптимістичним сценарієм, зокрема якщо навчальний рік розпочнеться у вересні.

«Справа в тому, що ніхто не знає, чи буде нова хвиля COVID-19. На листопад-грудень не виключено нове загострення. Вже зараз потрібно готуватися до наступного карантину і краще добре налагодити систему дистанційного навчання», – резюмував експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Микола Скиба.

«Слово і діло» раніше розібралося, що таке форс-мажорні обставини та коли вони настають.

«Слово і діло» також проаналізувало статистику поширення коронавірусу в країні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: