Фільм «Рік президента Зеленського»: піар чи підсумковий звіт?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог
Дмитро Купираполітолог

Володимир Зеленський за підсумками року свого президентства обіцяв дати велику пресконференцію, однак захід відбудеться після зняття карантину в Україні через коронавірус. Замість цього в Офісі президента презентували фільм «Рік президента Зеленського». На початку фільму гарант заявив, що він буде єдиним президентом України, який говорить відверто. До слова, хто знімав фільм і за чий рахунок – не уточнюється. У коментарі «Слово і діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов нагадав, що президент уже вдруге підбиває підсумки в такому форматі, адже на сто днів президентства глава держави випустив постановочне інтерв'ю про свої досягнення. У свою чергу, політичний аналітик Дмитро Купира пояснив, що такий формат обраний невипадково і для політика є ідеальним, адже можна відповідати тільки на ті питання, які хочеться.

Олександр Леонов зауважив, що в цілому фільм «Рік президентства Зеленського» нагадує щось середнє між піаром і реальним звітом про досягнення та провали, найімовірніше, вийшов якийсь піар-звіт.

Експерт зазначив, що у фільмі прозвучало кілька гучних заяв про Донбас, рішення президента й нової влади, про плани на інфраструктурні проєкти. Однак яскравих досягнень за рік президентства фактично не було.

«Навіть, якщо говорити про обмін полоненими, то процес також викликає багато питань щодо того, кого на кого обміняли. Наприклад, наскільки виправданим було відпускати Цемаха», – зазначив Олександр Леонов.

Політолог також звернув увагу на заяву президента про свою непричетність до корупції й про те, що з ним прекрасно спілкуються всі світові лідери. «У них чудово працює розвідка, вони знають, що я ні копійки не взяв, не вкрав», – нагадав експерт пояснення президента.

Леонов критично оцінив таку аргументацію президента. Він вказав, що міжнародна політика раціональна, а світові лідери спілкувалися, наприклад, із Саддамом Хусейном, із Віктором Янковичем, із Володимиром Путіним.

«За такою логікою Янукович – теж не корупціонер? Світові лідери в будь-якому разі будуть спілкуватися, це точно не аргумент. Те, що Зеленський саме так аргументує, говорить про те, що або немає розуміння ситуації, або він низької думки про своїх виборців», – поділився думками Олександр Леонов.

За його словами, навпаки, саме корупція в оточенні президента – одна з актуальних тем. Леонов нагадав про скандал навколо продажу масок із державного резерву.

Рік після виборів: аналіз виконання програми ЗеленськогоРік тому Володимир Зеленський був обраний президентом. Слово і діло сьогодні проаналізувало його програму і пропонує подивитися, чи є прогрес в її виконанні.

«Так, Володимир Зеленський зміг піднести для суспільства річницю свого президентства з вигідною для нього сторони, хоча насправді накопичилося дуже багато серйозних питань», – поділився враженням виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов.

У свою чергу, політичний аналітик Дмитро Купира зазначив, що фільм, якщо й був піаром, то тільки певною мірою та не обов'язково зі знаком «мінус».

«Фільм – це свого роду рublic relations, комунікація з суспільством і не обов'язково в поганому сенсі цього слова. Президенту так зручніше комунікувати з громадянами. Президент не звітує, Кабмін звітує перед парламентом. Фільм був потрібен для зв'язку з виборцями», – зауважив аналітик.

Він при цьому пояснив, що формат дуже довгого промо-ролика дійсно дуже зручний для будь-якого політика. У президента є можливість відповісти на питання, які він сам собі ставить. Для політика такий варіант просто ідеальний.

«З іншого боку, хіба суспільству потрібно обов'язково говорити, чи стало краще жити через рік чи ні? Кожен сам розуміє і відчуває, як змінився його добробут. Не потрібно в телевізорі розповідати стало гірше або краще», – акцентував аналітик.

На його думку, президент був досить щирим і питань з цього приводу немає.

«Як політик, який тільки до двох років діє в суспільно-політичному середовищі, Зеленський досі зберігає підхід незіпсованого, відвертого політика», – зауважив Купира.

Аналітик також додав, що за рік президентства не без участі президента вдалося ухвалювати важливі для країни рішення. Зокрема щодо земельної реформи, незаконного збагачення, депутатської недоторканності та імпічменту президента.

«Напевно, для Зеленського було відкриттям, що посада президента не вирішує багатьох питань, як і те, що в державі існує система стримувань і противаг. Ще є що вдосконалювати, але за багатьма питаннями початок покладено», – резюмував політичний аналітик Дмитро Купира.

Додамо, в Офісі президента пообіцяли, що після карантину глава держави наживо влаштує конференцію для представників ЗМІ, «а не через монітор комп'ютера».

«Слово і діло» розділило програмні обіцянки Зеленського на групи (за тематикою) і пропонує подивитися, чи є прогрес в їх виконанні.

Нагадаємо, «Слово і діло» зафіксувало основні економічні показники на момент обрання Володимира Зеленського та подивилося, як вони змінилися зараз.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: