Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП України

Читать на русском
НБУ погіршив оцінку динаміки реального зростання ВВП України на 2020 рік з 3,5 відсотка зростання до 5 відсотка падіння.

НБУ погіршив оцінку динаміки реального зростання ВВП України на 2020 рік з 3,5% зростання до 5% падіння.

Про це йдеться в пресрелізі регулятора в четвер, 23 квітня.

МВФ прогнозує падіння ВВП майже на 8%. Як це позначиться на українцях?Міжнародний валютний фонд прогнозує падіння ВВП України в 2020 році на 7,7 відсотка у 2020 році і відновлювальне зростання на 3,6 відсотка у 2021 році.

При цьому регулятор прогнозує, що економіка України відновить зростання на рівні близько 4% в наступні роки.

«Негативний вплив пандемії на українську економіку очікується відносно короткостроковим, але досить потужним. Карантинні заходи вже зменшили ділову активність, споживання і зайнятість населення. Скорочення глобального попиту також обмежує можливості експорту країни», - повідомляється в релізі Нацбанку.

Регулятор прогнозує, що вплив цих факторів на українську економіку буде відчутним протягом другого кварталу цього року. Також в НБУ підкреслили, що поступове скасування карантину призведе до відновлення української економіки в другому півріччі 2020 року. Відновленню сприятимуть також м'яка фіскальна і монетарна політики.

«Збільшення урядом бюджетних витрат на подолання кризи, а також заходи Національного банку з підтримки банківської системи зменшать негативний вплив пандемії на економіку», - йдеться в повідомленні.

У нацбанку уточнюють, що новий прогноз номінального ВВП на цей рік становить 3,97 трлн грн (Було 4,29 трлн грн), на наступний - 4,36 трлн грн (Було 4,68 трлн грн). При прогнозі інфляції на 2020 рік у 6% (4,8%).

Раніше в Кабміні дали прогноз щодо падіння економіки.

«Слово і діло» з'ясовувало, чим загрожує економіці України епідемія коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: