МВФ прогнозує падіння ВВП майже на 8%. Як це позначиться на українцях?

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує падіння ВВП України в 2020 році на 7,7% у 2020 році і відновлювальне зростання на 3,6% у 2021 році. У Кабміні також зробили прогноз на друге півріччя 2020 року. Так, рівень ВВП може впасти на 3,9%. При тому, що з початку пандемії коронавірусу очікувалося зростання ВВП на 3,7%. Хто має рацію: Кабмін чи спеціалісти Фонду? Як різке падіння ВВП може вдарити по Україні? «Слово і діло» дізналося в президента Центру антикризових досліджень Ярослава Жаліла.

Падіння ВВП на 3,9% або майже до 8%: чиїм прогнозам вірити більше

На сьогоднішній день немає жодної коректної методики оцінювання ризиків для економіки у зв'язку з коронавірусом. Точно оцінити втрати економіки України та світової в цілому, напевно, не може ніхто: ні МВФ, ні Кабмін, ніхто інший. Озвучені дані – лише прогнози.

Розрив між показниками МВФ і Кабміну достатньо вагомий. Однак жоден із прогнозів не можна вважати правдивим, точним або, навпаки, хибним.

Банально експерти не знають ні тривалості, ні глибини кризи. Крім Китаю, немає жодної країни, яка вийшла з режиму карантину. Та й в Китаї є ще окремі випадки захворювання, якісь запобіжні заходи все одно діють. Більш того, не виключено, що будуть нові обмеження.

Прогноз МВФ, як і Кабміну, варто сприймати, як припущення, сигнал про те, що в України дійсно є проблема з глибиною економічного падіння. Значить, потрібні політики, які зможуть мінімізувати цю глибину й будуть орієнтовані на максимально швидкий вихід із кризи.

Що означає падіння ВВП для населення?

ВВП – це передусім доходи. Це доходи бюджету, бізнесів і зарплата співробітників, яку також виплачує бізнес.

Згідно з урядовим бюджетним прогнозом обсяг дефіциту збільшений, отже, збільшується обсяг заборгованості країни. Звісно, що це позначиться на доходах, тобто зарплатах громадян. Можна дійти висновку про те, що частину прибутку українці втратять.

Дуже важливо враховувати те, якою буде структура падіння. Можливо, падіння більше сконцентрується в тих секторах, які вимушено наразі скоротили через епідеміологічний ризик. Передусі удар буде по туристичному сектору, транспортній галузі, частині торгівлі. Тому вкрай важливо зараз постаратися максимально забезпечити роботу інших секторів економіки.

Як кредити МВФ впливають на економіку УкраїниУкраїна домовляється з МВФ про нову програму допомоги. Пропонуємо подивитися, як отримання коштів від МВФ впливало на нашу економіку.

У зв'язку з падінням ВВП для населення, бізнесу та економіки, у принципі, потрібно вжити низку заходів. Зокрема, зараз будуть дуже актуальні пропозиції з приводу SMART-варіантів карантину, якоїсь гнучкої моделі запуску економіки з урахуванням питань безпеки.

Також актуальним є питання підтримки бізнесу, який вже зазнав збитків та буде в режимі простою ще тривалий термін. Уряд готує програму, згідно з якою надаватимуться низьковідсоткові кредити, та планує податкову підтримку, що вже непогано.

Крім того, потрібно вирішити питання щодо активізації економіки. Навіть якщо велику частину карантинних обмежень буде знято, економічна депресія продовжується. У громадян буде набагато менше доходів, витрачати їх будуть обережніше. При цьому глобальна економічна депресія триватиме. Потрібні заходи, які активізують економіку передусім шляхом реалізації внутрішнього попиту і внутрішніх можливостей, резервів економіки.

Додамо, директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що МВФ прогнозує спад світової економіки у 2020 році і гірших економічних наслідків із часів Великої депресії.

Як змінився макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рік – дивіться на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало прогнози експертів про те, що буде з економікою України після закінчення карантину.

Також ми писали про те, як кредити Міжнародного валютного фонду впливають на економіку України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: