Карантин в Європі: чи зможуть українці відпочити влітку за кордоном

Читать на русском
Богдан Долінцеексперт авіаційної галузі

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що цілком можливо, що Франція чи навіть весь Євросоюз залишать кордони закритими до вересня. Причина цього – зростання захворюваності у Сполучених Штатах Америки, а також повідомлення про нові випадки коронавірусу в Африці. Судячи з усього, найближчим часом не варто чекати змін і Україні. Заступник міністра МВС Антон Геращенко повідомив, що ще півроку-рік українцям доведеться вчитися подорожувати всередині країни. Коли країни Європи будуть готові відкрити кордони і чи варто українським туристам планувати відпустку за кордоном, «Слово і діло» дізналося в експерта авіаційної галузі Богдана Долінце.

Коли і як Європа відкриє кордони?

Рішення про відкриття кордонів залежатиме від епідеміологічної ситуації. Тільки за умови серйозного зниження рівня захворюваності можна буде говорити про відкриття міжнародних кордонів. На сьогоднішній день, якщо ситуація стабілізується, то ймовірно, спочатку відновлять тільки внутрішнє сполучення.

Навіть країни, які спочатку були противниками обмежень щодо авіасполучення, все одно вжили таких заходів. Наприклад, країни Перської затоки опиралися, але були змушені закритися.

Європа, напевно, буде відкривати кордони поетапно і не так швидко, як очікувалося раніше. Прогнозувати складно, але влітку, наймовірніше, запустять тільки внутрішні перевезення, при тому лише в деяких країнах – там, де не буде стрибків захворюваності. Можливо, після цього поетапно будуть відкривати міжнародне сполучення.

Деякі країни ЄС заявили про готовність відкрити частково окремі напрямки, але це, вірогідно, буде тільки в теорії. Від авіаперевізників залежить не так багато, такі питання – прерогатива національних урядів.

Як змінять правила перетину кордону після карантину?

Після скасування карантину Європа може встановити більш жорсткий режим контролю.

Можливо посилять контроль для окремих країн, де рівень захворюваності буде залишатися високим. Наприклад, осіб, яких тільки підозрюють на якесь захворювання, можуть не пускати на борт повітряного судна. Для таких випадків є спеціальна процедура. Пасажир за день-два до вильоту може отримати в лікарні довідку про дослідження та пред'явити її, щоб його допустили на борт.

Можливо, для аеропортів з'явиться нова вимога – потрібно буде мати спеціальне обладнання для контролю температури. Тільки не градусники, а тепловізори, які будуть розміщені по всій території аеропорту і дозволять ідентифікувати ще до того, як пасажир зійде на посадку, уточнив експерт.

Чи планувати відпустку за кордоном цього літа та що не так з українським туризмом?

Відпустки влітку в Європі – відкрите питання. Вірогідно, якщо якісь напрямки й відкриють, то це будуть поодинокі окремі маршрути з регулярним сполученням. Малоймовірно, що їх направлять саме на туристичний відпочинок чи розваги.

Наразі сигнали з боку Європи не дозволяють робити висновки про те, що буде якийсь бум у розвитку туристичної галузі, як це сталося два роки тому, коли обсяги туристичного потоку виросли в півтора раза.

Як повернути гроші за подорож, якщо поїздку скасували?Усе залежить від умов договору з турфірмою. В одних випадках можуть повернути гроші за готель і трансфер, якщо вони ще не сплачені, а в інших – можуть і зовсім відмовити у виплатах.

Сумнівно, що український туризм зможе швидко переорієнтуватися в цій ситуації. Основна проблема українського туризму – слаборозвинена туристична інфраструктура, відсутність потрібних обсягів якісної інфраструктури, номерного фонду.

Досить велика кількість громадян, особливо останні роки, мала можливість порівняти вартість і рівень сервісу, який пропонують курорти Бердянська і курорти Туреччини чи Єгипту. Безумовно, ціни і умови, які пропонують в Україні, не відповідають очікуванням громадян.

Раніше «Слово і діло» писало, як повернути гроші за подорож, якщо поїздку скасували.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, що в Україні через пандемію з 17 березня повністю обмежено авіасполучення. Також ми розбиралися, що чекає компанії та чи подешевшають квитки.

Які країни припиняють пасажирське сполучення, дивіться на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: