Порушники та самоізоляція: чи може поліція вдаватися до примусової обсервації

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Україна закрила кордони, але до країни продовжують повертатися наші громадяни, які після приїзду зобов'язані перебувати на самоізоляції. Проте українці неохоче дотримуються рекомендацій, а деякі навіть тікають з місць обсервації. У коментарі «Слово і діло» директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк пояснив, що подекуди поліція має право примусово змусити українців залишатися в спеціально визначених місцях обсервації.

«Іноді ми критикуємо уряд, поліцію, коли вони починають неправильно тлумачити, застосовувати закон або коли змушують громадян виконувати незрозумілі закони. Однак у даній ситуації всі, напевно, погодяться з тим, що громадяни, які підлягають ізоляції, просто зобов'язані перебувати в такому режимі. Це передбачено основами законодавства про охорону здоров'я, законом «Про захист населення від інфекційних хвороб», – прокоментував Микола Хавронюк.

Він звернув увагу, що часом уряд намагається впровадити заходи, які абсолютно незрозумілі для населення. Наприклад, багато хто не може зрозуміти, чому не можна гуляти в парку.

«Зрозуміло, що в парку не можна розпалювати вогонь, влаштовувати гуляння і пікніки, оскільки це дійсно небезпечно. Вірус може передаватися під час прийому їжі. Але чому не можна кататися на велосипеді, наприклад? Яке тут обґрунтування?» – наголосив експерт.

Пенсіонери й самоізоляція: покрокова інструкція для людей 60+ під час карантинуХто отримає надбавки, чи принесе пенсію листоноша, за якими номерами телефонувати, якщо потрібна соціальна допомога або ліки, як оплатити комуналку телефоном або навчитися робити це онлайн.

«Заборона гуляти в парку та виходити з квартир людям віком 60+ – це вже можна віднести до обмеження свобод», – уточнив Хавронюк.

На його думку, такі заходи, як і покарання за них, викликають питання. Однак є випадки, коли суспільство буде солідарне з діями уряду, поліції.

Микола Хавронюк нагадав про випадок, коли в українки, яка повернулася з-за кордону, підтвердили наявність COVID-19. Але замість того, щоб сидіти вдома, громадянка прийшла в клініку для проведення КТ. Лікар встановив двостороннє запалення легень, на що пацієнтка сказала, що знає про діагноз, оскільки здавала аналізи на коронавірус після приїзду до України.

«Дана пацієнтка у клініці ризикує заразити інших людей та медичне обладнання, через яке можуть підхопити вірус пацієнти клініки. Навіщо так чинити? Напевно, якщо людина настільки егоїстична й байдужа до здоров'я та життя інших, то повинна нести покарання. Якраз в таких випадках поліція може вдаватися до примусових заходів і тут суспільство буде солідарне», – розповів Хавронюк.

Він зазначив, що в подібних випадках є законні підстави утримувати людину в обсервації. Не можна трактувати такі дії як такі, що підпадають під норми Кримінального кодексу, наприклад, під статтю «Незаконне позбавлення волі або викрадення людини».

Микола Хавронюк вказав, що в Україні діють норми Кримінального кодексу, які зобов'язують хворого на інфекцію виконувати перелік заходів, щоб нікого більше не заразити.

Директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ також зазначив, що наше законодавство зобов'язує лікарів отримати згоду пацієнта на лікування. Ця вимога деталізується в «Порядку госпіталізації пацієнтів бригадами швидкої допомоги в лікувально-профілактичні установи». Однак є винятки, уточнив експерт.

Цивільний процесуальний кодекс України передбачає процедуру примусового лікування і госпіталізації хворих на туберкульоз. Також в антиінфекційному законодавстві передбачена можливість ізоляції громадян, додав Хавронюк.

«Якщо ці норми гарантовані законом, то хтось же повинен їх забезпечувати. Зокрема, і поліція. Коли запроваджують надзвичайну ситуацію, то цілком законно, що за допомогою окремих сил ці норми втілюють у життя, змушують людей перебувати на обсервації. Це державний примус, який є в кожній країні», – прокоментував директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк.

Нагадаємо, літнім людям заборонили виходити з дому на час карантину, щоб уберегтися від коронавірусу. Як тепер отримувати пенсію і платити за комуналку, а також відповіді на інші питання – дивіться в нашій покрокової інструкції для людей 60+.

Також ми писали про державну підтримку під час карантину щодо пенсій, податкових пільг, оплати комуналки й оренди.

Як штрафують за порушення карантину – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: