«Ідеальний шторм»: як епідемія COVID-19 прискорила обвал цін на нафту

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

У понеділок, 20 квітня, ринок ф'ючерсів на нафту марки WTI (West Texas Intermediate) відкрився на Нью-Йоркській товарній біржі (New York Mercantile Exchange - NYMEX) на рівні 17,73 доларів США за барель на постачання в травні. Після цього ціни на «паперову нафту» обвалилися до від'ємного значення вперше в історії. «Слово і діло» звернулося по коментар до експерта у сфері енергетики Валентина Землянського щодо того, як буде складатися ситуація на світовому ринку. Землянський зазначив, що галузь опинилася в кризі ще до епідемії коронавірусу, яка виступила «ідеальним штормом». Експерт пояснив, що під час епідемії COVID-19 проблеми світової економіки наклалися одна на одну та це вплинуло, зокрема на нафтовий ринок.

«Йдеться про так звану «паперову нафту» – торгівлю нафтою на біржах. Ситуація буде розвиватися дуже спокійно. Червневі ф'ючерси вже якби торгуються по 20-25 доларів США. Тобто історично та інформаційно момент був дуже яскравим і найбільш обговорюваним, і сенсаційним. З точки зору функціонування ринку – ефекту нуль. Тобто ринок повернеться до тих значень, в яких він перебував раніше», – сказав Землянський.

На думку енергетика, сьогодні складно прогнозувати тенденції, як розвиватиметься ситуація. Це стане зрозуміло за місяць залежно від остаточних прогнозів світової економіки й того, чи будуть виконуватися умови угоди ОПЕК+, на які дії підуть Сполучені Штати та, наприклад, чи запровадять США ембарго на постачання нафти з Саудівської Аравії.

«Тобто поки що вибір варіантів і рівень невизначеності дуже високий, щоб прогнозувати реальні ціни на нафту, а не котирування на фондових біржах. Ми в цій ситуації ніяк (не діємо – ред.), тому що ми в цьому процесі, як тріска. Вартість нафтопродуктів... так, це знайде свій відбиток, і ми будемо це бачити на подальшому зниженні цін», – пояснив експерт.

Землянський підкреслив, що зараз всі перебувають у стані невизначеності.

«Ситуація з нафтою не розпочалася з карантину і коронавірусу. Тобто всі ось ці епідеміологічні проблеми – так збіглося. Це ідеальний шторм. Це накладення проблеми, безумовно, має вплив на світову економіку в цілому. Коронавірус став додатковим каталізатором для цих всіх подій», – резюмував експерт у сфері енергетики Валентин Землянський.

Нагадаємо, світові ціни на нафту досягли історичного від'ємного мінімуму.

Також повідомлялося, що країни ОПЕК+ досягли остаточної угоди про скорочення видобутку нафти майже на 10 млн барелів на добу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: