Зниження цін на газ: з чим пов'язано та в чому помилка «Нафтогазу»

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Ціна на газ для споживачів уже давно могла становити 3 тисячі гривень, якби «Нафтогаз» вчасно ухвалив рішення про закупівлі «блакитного пального». Таку думку в коментарі «Слово і діло» висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

На думку енергетика, якби Україна мала довгострокові контракти, навіть з прив'язкою до ціни на біржі, то споживачі могли б бачити більш низькі ціни на газ, ніж зараз.

Корольчук пояснив, що Україна просто купувала би більший обсяг газу в одного постачальника, а не в десятьох, як це робиться. Більш того, це зараз підносять, як досягнення.

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій пояснив, що для українців ціна газу могла бути навіть нижче, ніж зараз.

«Зниження цін на газ – це не заслуга «Нафтогазу». Якби монополіст своєчасно закупив газ, наприклад, по 50 доларів, то зараз для кінцевого споживача ціна була б на рівні 3 тисяч гривень. Але такої ціни не буде точно. Це прокол «Нафтогазу», – констатував Корольчук.

Енергетик зауважив, що остання ціна для споживачів становила близько 4,5 гривень за кубометр «блакитного пального». Дійсно, можна визнати, що ціна знизилася фактично вдвічі. Але далі очікувати більш низьких цін не варто.

Як змінився макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рікЗа новим макроекономічним прогнозом Кабміну інфляція прискориться, а середня зарплата буде нижчою.

«Ми відштовхуємося від того, що ціна на газ власного видобутку все одно дешевша й не повинна перевищувати 4 тисяч гривень. Зараз ми наблизилися до цього показника. Це наслідок перенасичення газом у тих ринкових умовах, які склалися на європейському ринку. Це не заслуга України і не можна сказати, що це реальна ціна газу. Просто на ринку є величезні запаси, плюс стався обвал нафти», – роз'яснив Корольчук.

При цьому не можна думати, що все дешеве вигідно для бізнесу, додав він. За словами експерта, в нинішній ситуації можуть бути якісь геополітичні, макроекономічні цілі або інші цілі окремих країн. Але глобально всі розуміють, що це не вигідно.

Енергетик нагадав заяву президента США Дональда Трампа про те, що Америці не потрібна така дешева ціна на нафту.

«Це лейтмотив навколо всієї історії з низькою ціною на нафту і газ», – резюмував член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Нагадаємо, через пандемію Кабінет міністрів України двічі переглянув макроекономічний прогноз на 2020 рік. «Слово і діло» порівняло нові цифри з затвердженими в жовтні 2019-го.

«Слово і діло» також подивилося, які настрої в населення України щодо ситуації, яка склалася в країні через епідемію COVID-19, за даними КМІС і соціологічної групи «Рейтинг».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: