САП хоче стягнути заставу Микитася в дохід держави

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура подала до суду клопотання про стягнення в дохід держави застави, внесеної за екснардепа.
Максим Микитасьфото: «Слово і Діло», Олег Новіков

Спеціалізована антикорупційна прокуратура хоче стягнути в дохід держави 80 млн грн застави, внесеної за колишнього народного депутата Максима Микитася, якого НАБУ і САП підозрюють в організації заволодіння понад 81 млн грн Національної гвардії України.

Про це журналісту «Слово і Діло» повідомили у прокуратурі.

За словами співрозмовника, Микитась нібито порушив один із встановлених судом процесуальних обов'язків, а саме заборону спілкування з визначеним колом осіб.

Як повідомляє громадська організація Центр протидії корупції, засідання призначене на 27 березня на 10:00.

Раніше апеляційна палата ВАКС взяла Микитася під варту з альтернативою 80 млн грн застави. Таке рішення суд ухвалив за результатами розгляду скарги Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Пізніше за нього внесли цю суму і він вийшов із СІЗО. Також на екснардепа поклали низку обов'язків.

Нещодавно суд до 12 квітня продовжив дію обов'язків, а саме: з'являтися за кожною вимогою; не виїжджати з місця проживання без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками і підозрюваними в цьому кримінальному провадженні; здати на зберігання закордонні паспорти і носити електронний браслет.

Як слідство встановило, екснардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екскомандувачем Національної гвардії, генеральним директором компанії-забудовника, приватним оцінювачем та іншими особами, організував корупційну схему з заволодіння нерухомістю Національної гвардії України.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ Нацгвардії України) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати в житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016-2017 роки, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81,63 млн грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру екснардепу Микитасю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: