У САП відреагували на відмову суду стягнути заставу Альперіна

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура переконана, що їй вдалося довести факт порушення одеським бізнесменом процесуального обов'язку.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вважає, що довела факт наявності в одеського бізнесмена Вадима Альперіна ізраїльського паспорту, який він мав здати після покладання на нього процесуальних обов'язків.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби САП.

«Загалом, за результатами виступів сторони захисту в судовому засіданні та з урахуванням наданої захистом довідки прокурор дійшов висновку, що підозрюваний не губив свого іноземного паспорта, після покладення на нього обов'язку зі здачі паспортів утримав його у себе «про всяк випадок», при цьому приховав від прокуратури сам факт наявності цього документа, а після його виявлення порушення і подання клопотання про звернення застави в дохід держави - змушений був анулювати вказаний паспорт», – стверджують у прокуратурі.

Таким чином, як вважають у САП, анулювання вказаного паспорту з невідомою датою ануляції не звільняє від наслідку такого порушення, а саме – звернення застави в дохід держави. Вони додали, що довідку про анулювання паспорта від ізраїльського консульства Альперіну видали 24 лютого.

«Це пов'язано, перш за все, з недвозначною вимогою ст. 182 КПК України, а також з тим, що інакше підозрюваний може постійно порушувати покладений на нього обов'язок зі здачі документів для виїзду за кордон, після виявлення таких порушень - анулювати ці документи, і - після незастосування до нього будь-яких процесуальних санкцій - просто повторно отримувати такі документи», – додали у відомстві.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд відмовився стягувати в дохід держави заставу Альперіна. Суд пояснив своє рішення, проте засекретив повну ухвалу про відмову.

Як відомо, за версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: