Вартість великоднього кошика: чи зростуть ціни через карантин

Читать на русском
Андрій Новак

Святкування Великодня-2020 навряд чи обійдеться українцям істотно дорожче через запровадження карантину у зв'язку з епідемією коронавірусу. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив глава Комітету економістів України Андрій Новак.

Фахівець наголосив, що з великою ймовірністю карантинні заходи не стануть пом'якшувати до Великодня і урочистості пройдуь у домашньому режимі. Тим більше більшість храмів вже зробили відповідні заяви, додав він.

Економіст пояснив, що купівельна спроможність українців наразі дуже обмежена, а заощадження є не у всіх, через що попит перед святом буде нижче, ніж зазвичай.

«Попит на продукти перед Великоднем-2020 не буде таким святковим, як раніше. Тому немає сенсу виробникам підвищувати ціни. Можливі якісь окремі випадки, але в цілому ціни ніхто завищувати не буде», – пояснив Андрій Новак.

Глава Комітету економістів України також уточнив, що на цінову політику не вплине і закриття ринків. Тим більше, що велика частина українців звикли купувати продукти в супермаркетах.

Харчі додому: служби доставки в період карантину не справляються з попитомМи провели експеримент і спробували зробити онлайн-замовлення продуктів у різних супермаркетах Києва. Ось, що з цього вийшло.

«Крім того, режим карантину дає про себе знати. Свідомі люди в основному виходять з дому в разі крайньої потреби: купити продукти, ліки. Ажіотажу на Великдень очікувати не варто», – констатував експерт.

Андрій Новак також звернув увагу на нещодавній сплеск цін на продукти та роз'яснив, що його причини були ситуативними. Зокрема, частина громадян, можливо, на хвилі паніки робила закупівлі через запровадження карантину.

«Ажіотажний попит тривав невеликий проміжок часу. Зараз такого немає. Крім того, Мінекономіки підтвердило, що ажіотаж навіть на крупи пройшов. Це свідчить про те, що, по-перше, закупівлі відбулися і, по-друге, вже немає за що здійснювати закупівлі у великій кількості, вільних грошей у людей немає», – констатував Новак.

Також голова Комітету економістів України акцентував увагу на рішенні запровадити обмеження на експорт пшениці. За його прогнозами, така ініціатива сприятиме зниженню цін на хлібобулочні вироби, борошно, макарони.

«Краще продати хоча б за якоюсь ціною, ніж не продати зовсім і отримати збитки. Подібні обмеження сприяють стабілізації цін на продукти», – резюмував глава Комітету економістів України Андрій Новак.

Додамо, президент України Володимир Зеленський оголосив, що влада буде боротися з підвищенням цін на продукти в умовах карантину.

«Слово і діло» вирішило розібратися, наскільки доступна онлайн-доставка з супермаркетів під час карантину і скільки доведеться чекати, щоб отримати продукти від того чи іншого рітейлера.

«Слово і діло» пропонує подивитися, кому і на яких умовах можна скористатися кредитними канікулами і що це означає на практиці.

«Слово і діло» також писало, як церква в Україні реагує на коронавірус.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: