За підготовку вбивства Адама Осмаєва затримали генерал-майора СБУ

Читать на русском

Контррозвідка СБУ затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та скоєнні терористичних актів.

Контррозвідка СБУ затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та скоєнні терористичних актів.

Про це пише пресцентр відомства у вівторок, 14 квітня.

Виявилося, що він працював на російську ФСБ. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва. Роботу Шайтанова на ФСБ підтверджують наявні матеріали справи, серед яких аудіо- та відеозаписи.

«На жаль, чоловік, який отримав генеральське звання після Революції Гідності та мав захищати Україну, насправді працював проти неї. Ми провели складну, тривалу, багаторівневу спецоперацію. Це - найважливіше викриття Служби безпеки за всю історію Незалежності», - заявив голова СБУ Іван Баканов.

Замах на Осмаєва: важливі деталі про кілера і шанси вийти на замовникаДиректор Центру близькосхідних досліджень оцінив ситуацію із замахом на Адама Осмаєва і пояснив, на які деталі варто звернути увагу.

Як свідчать матеріали справи, Валерій Шайтанов, який є одним із колишніх керівників Центру спеціальних операцій «А» СБУ, насправді знаходився на агентурному зв'язку під псевдонімом «Бобир» в полковника ФСБ Ігоря Єгорова. Останній є співробітником Департаменту контррозвідувальних операцій 1 Служби ФСБ - підрозділу, що спеціалізується на плануванні, організації і проведенні розвідувальних і диверсійно-терористичних акцій як на території України, так і інших держав.

  Слідство також має незаперечні докази того, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис. доларів США і паспорт громадянина РФ. В якості виконавця Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Підготовка до цих злочинів чітко зафіксована в матеріалах справи. Крім того, Валерій Шайтанов збирав і передавав російській стороні інформацію про:

  • обставин проведення окремих таємних операцій в районі АТО/ООС і залучених до них співробітників;

  • міжнародне співробітництво вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки і оборони;

  • співробітників керівної ланки Департаменту контррозвідки, оперативних підрозділів СБУ та ЦСО «А», українських розвідувальних органів;

  • підбір, вивчення і залучення офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

Зафіксовані агентурні зустрічі на території європейських країн: Єгорова з Шайтановим і з іншими громадянами України, які були залучені до виконання завдань російської спецслужби.

Наразі тривають невідкладні слідчі дії. Проводяться обшуки за місцем проживання і тимчасового перебування Шайтанова, а також громадян України, підозрюваних у приналежності до агентурного апарату співробітника ФСБ РФ Єгорова. Встановлюються обставини їхньої протиправної діяльності.

Нагадаємо, 1 червня на Подолі в Києві сталася стрілянина, жертвою якої став Адам Осмаєв, якого в Росії звинувачують у замаху на президента Володимира Путіна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: