Замах на Осмаєва: важливі деталі про кілера і шанси вийти на замовника

Читать на русском
Ігор СемиволосДиректор Центру близькосхідних досліджень

У нападника на грудях була стандартна формула ісламу «Аллах акбар», але в цьому випадку кілер може бути не стільки віруючим, скільки представником кримінальної культури.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, оцінюючи замах у Києві на чеченського добровольця Адама Осмаєва, обвинуваченого в спробі вбивства президента РФ.

«Віруючі іноді можуть робити татуювання, але в цьому разі це швидше елемент кримінальної культури. В СІЗО роблять татуювання у вигляді, наприклад, хрестів. Подібна кримінальна культура існує в країнах, які сповідують іслам», - звернув увагу фахівець.

«У разі, якщо кілер виживе, ми як мінімум можемо отримати шанс дізнатися, хто був замовником. Для українського слідства це найважливіше завдання», - додав він.

На його погляд, по суті, це прояв тероризму.

Убивство Панкова: Україна величезними кроками простує шляхом СициліїДиректор служби «Український барометр» прокоментував убивство радника гендиректора «Укрспирту».

«Напад виглядає як замовне вбивство: формат, стаття, мотиви. Але замах на вбивство може проходити за статтею «тероризм». Слідство має шанс отримати докази того, що спецслужби РФ займаються тероризмом. Це вагомі аргументи проти Росії, які можуть бути використані в міжнародних судах», - міркує Семиволос.

Експерт вважає, що інцидент можна використовувати як аргумент проти РФ в рамках Мінського процесу або нормандського формату.

«Це може стати важливим доказом для наших європейських партнерів, який відкриє їм сутність Росії як терористичної держави. Тим більше, що це вже не перший теракт. Якщо у випадку з Вороненковим кілера було застрелено, то зараз є шанси вийти на замовника вбивства і витягнути весь ланцюг. Очевидно, що кілер їздив до РФ і перебував у певних зв'язках з ФСБ», - проаналізував Ігор Семиволос.

Нагадаємо, нападник представився журналістом французького видання «Le Monde» і призначив зустріч Окуєвій і Осмаєву. Під час зустрічі він почав стріляти в добровольця, але Окуєва у відповідь зробила чотири постріли, поранивши нападника.

У лікарні повідомляють, що Осмаєв і нападник підключені до апарату штучного дихання. Лікарі констатують позитивну динаміку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: