Україна на карантині: як уникнути голоду та протестів

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Витримати межу між ізоляцією й голодом дуже непросто. В Україні в найближчі півтора-два місяці немає загрози голоду, але потрібно розуміти, що ресурси людей закінчуються. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» озвучив політолог Андрій Дуда.

Політолог звернув увагу на те, що, за деякими опитуваннями, близько 20% людей вичерпали свої запаси.

«Навіть якщо цифра відрізняється, суті це не змінює. Потрібно розуміти, що гроші закінчуються. Вичерпаність – це те, що загрожує Україні. Не кажучи вже про те, що велика кількість людей втратила бізнес, роботу, робочі місця», – підкреслив Андрій Дуда.

На його думку, щоб не допустити голодних бунтів і протестів уже за місяць-півтора, в Україні потрібно міняти дуже жорсткі карантинні заходи, які застосовують зараз і переходити до більш м'яких обмежень. Насамперед потрібно запускати виробництво, переконаний експерт.

Політолог зауважив, що альтернативою жорстким обмеженням повинно бути фронтальне тестування людей і масковий режим з передбаченим покаранням, якщо немає засобів особистого захисту.

Пенсіонери й самоізоляція: покрокова інструкція для людей 60+ під час карантинуХто отримає надбавки, чи принесе пенсію листоноша, за якими номерами телефонувати, якщо потрібна соціальна допомога або ліки, як оплатити комуналку телефоном або навчитися робити це онлайн.

«Виробництво з травня потрібно запускати. Інакше буде, якщо не загроза голоду, то серйозний соціальний вибух», – висловив побоювання політолог.

Також експерт зазначив, що необхідно продовжити співпрацю з МВФ в частині траншу. Політолог уточнив, що Україні критично необхідно отримати щонайменше 8-10 мільярдів фінансової допомоги, бо в бюджеті величезна «діра», яка загрозливою була ще в жовтні 2019 року.

«Далі ситуація тільки поглиблювалася. Квітень Україна ще якось протримається у зв'язку з тим, що Національний банк перерахував 42 мільярди гривень до державного бюджету. Однак все, що повинно було бути переведено впродовж року, влили протягом місяця. Квітень ми переживемо, але що буде в травні, червні? Можуть бути великі проблеми», – прокоментував політолог Андрій Дуда.

Нагадаємо, літнім людям заборонили виходити з дому на час карантину, щоб уберегтися від коронавірусу. Як тепер отримувати пенсію й платити за комуналку, а також відповіді на інші питання – дивіться в нашій покрокової інструкції для людей 60+.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Детальніше про симптоми коронавірусу і про те, як уберегтися від хвороби, можна прочитати тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: