Швеція проти карантину: чи може Україна обійтися без жорстких заходів

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Шведський уряд виступив проти карантину і не запроваджує жорстких обмежень. Влада країни наполягає на тому, що жорсткий карантин не потрібен, тому що в довгостроковій перспективі інфекція може бути переможена або через загальну вакцинацію, або за рахунок придбання імунітету внаслідок хвороби. Працюють ресторани, паби і кафе. Діти продовжують ходити в школу, відкриті дитячі садки. Закрито тільки вищі навчальні заклади. Громадський транспорт також працює у звичайному режимі. До 27 березня в країні навіть були дозволені і заходи за участю до 500 осіб, але потім запровадили обмеження до 50 осіб. Кордони залишаються відкритими, але в'їхати до країни зараз можна тільки з держав Європи. У коментарі «Слово і діло» політолог Андрій Дуда критично оцінив шведську модель боротьби з коронавірусом та назвав неприйнятною таку модель для України.

«У тому вигляді, в якому українці розуміють карантин, у Швеції він відсутній. Але чи ефективний такий підхід? Є великі сумніви. Кількість хворих все одно збільшується, а не йде на спад. Так, там інші цифри, але все одно фіксується зростання захворюваності», – вказав Андрій Дуда.

Політолог звернув увагу, що днями шведське інформагентство TT повідомило, що число померлих від коронавірусу у Швеції може бути вище, ніж повідомляється офіційно. Справа в тому, що щоденні зведення про померлих доповнюються заднім числом. При цьому Агентство суспільної охорони здоров'я Швеції неодноразово попереджало про це.

Також Дуда акцентував, що згідно з даними шведського загальнонаціонального телебачення смертність від коронавірусної інфекції у Швеції вище, ніж в інших скандинавських країнах, які запровадили більш жорсткі обмеження.

Політолог зауважив, що не тільки Швеція виступає проти карантину, а й низка інших країн не вдаються до звичного нам карантину, наприклад, Британія, Японія, Білорусь і та ж Італія, яка тільки через певний час одумалася.

За його словами, стратегії цих країн у боротьбі з коронавірусом, які не передбачають жорстких обмежень, – виключення з правил, при цьому не зовсім хороше.

«Підходи цих країн не довели своєї дієздатності. Рівень смертності високий. Італія взагалі досить пізно пішла на карантинні заходи, що призвело до великої кількості жертв», - констатував експерт.

Пандемія коронавірусу: які симптоми хвороби і як уберегтисяКоронавірусом у світі захворіли майже 145,5 тисяч осіб, понад 5 тисяч померли. Нагадуємо симптоми хвороби і правила захисту.

На його думку, у такому разі випадку Україні не варто орієнтуватися на модель шведів. Експерт назвав правильною і своєчасною реакцію українського уряду. При цьом, політолог наполіг, що важливі не тільки карантинні заходи, а й проведення тестування.

«Україна все ще не навчилася працювати з такими інструментами протидії, як тестування та ізоляція», – вказав він.

Андрій Дуда навів у приклад Монастирський район Тернопільської області, який входить у четвірку сумних лідерів за рівнем захворюваності. Більшість випадків пов'язана з Монастирським районом.

«Монастирський район – один з найменших районів області, там близько 26 тисяч людей. Основний сплеск був в об'єднаній громаді. Якби було проведено точкове тестування всієї громади, застосовувалася б жорстка ізоляція і контролювалася, то на рівні Тернопільської області можна було досить непогано локалізувати поширення інфекції», – прокоментував Андрій Дуда.

Експерт нагадав, що неподалік Венеції невелика громада на 3,5 тисячі громадян була в епіцентрі, але після того, як провели серію фронтального тестування і вдалися до жорсткої ізоляції, ефект був колосальний: падіння становило 90%.

«В Україні достатньо неефективні дії саме такого характеру, незважаючи на жорсткі карантинні заходи. Тому слід звернути увагу на це», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, літнім людям заборонили виходити з дому на час карантину, щоб уберегтися від коронавірусу. Як тепер отримувати пенсію і платити за комуналку, а також відповіді на інші питання – дивіться в нашій покроковій інструкції для людей 60+.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Детальніше про симптоми коронавірусу та про те, як уберегтися від хвороби, можна прочитати тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: