Скорочення та зменшення окладу: як позначиться карантин на зарплаті педагогів

Читать на русском
Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

Для того, щоб скорочувати вчителів, зменшувати зарплату або не виплачувати оклад зовсім – немає ніяких законних підстав. Педагогам потрібно частіше нагадувати про свої права і навчитися ними користуватися. Таку думку в коментарі «Слово і діло» озвучив експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Микола Скиба.

Фахівець пояснив, що питання зарплат для педагогів частково відрегульовано.

На рівні МОН передбачено, що повинен зберегтися середній рівень того, що вони отримували впродовж цього та минулого року, тобто буде середня зарплата від цієї суми, уточнив він.

«Є момент, пов'язаний з доплатами, преміями, які йдуть на рівні органів місцевого самоврядування. Саме вони є засновниками навчальних закладів. Звичайно, спустошення місцевих бюджетів позначиться. Багато грошей іде на боротьбу з епідемією, лікування, підтримку лікарів. Грошей фізично в бюджеті буде не вистачати, що може відбитися на зарплатах педагогів», – прокоментував Микола Скиба.

Експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» допустив, що деякі представники місцевого самоврядування можуть спекулювати на цій темі, говорити, що немає грошей для виплат.

Наскільки медичні спеціальності популярні серед абітурієнтівПрохідний бал на магістратуру за спеціальністю Педіатрія у 2019 році був таким же як і на бакалаврат за спеціальністю Медсестринство і становив трохи більше 150.

За його словами, представники освітньої сфери потрапляють в дуже вразливу категорію, хоча їх зараз навпаки потрібно заохочувати.

«Деякі дійсно зробили величезний внесок, коли тільки карантин почався, коли потрібно було переходити на дистанційне навчання. Вже за це тільки потрібно заохочувати», – додав Скиба.

Він наполіг, що зберігати рівень зарплати вчителів потрібно хоча б виходячи з того, що це економічний фактор. Потім кошти все одно пускають на підтримку місцевої економіки.

«Повинні бути стабільні робочі місця, де люди стабільно отримують зарплату і можуть її витрачати. Мислити потрібно не тижнями карантину, а роками. Тому зарплати повинні зберегтися, всі підстави для цього є», – резюмував експерт напряму «Освіта» аналітичного центру« Український інститут майбутнього »Микола Скиба.

Раніше «Слово і діло» розібралося, на чому хоче заощадити Кабмін через коронавірус.

«Слово і діло» пропонує подивитися, наскільки зацікавлені майбутні студенти навчатися саме на медичних спеціальностях та на яких саме.

Також ми подивилися, які є інструменти для онлайн-освіти під час карантину в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: