Справа Березкіна: у САП пояснили, чому уклали угоду з обвинуваченим

Читать на русском
В антикорупційній прокуратурі пояснили, чому уклали угоду про визнання винуватості з колишнім очільником аграрного холдингу.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура уклала угоду про визнання винуватості з колишнім головою правління аграрного холдингу «Креатив Груп», оскільки він сприяв у розслідуванні Національного антикорупційного бюро та встановленню причетних осіб, у тому числі організатора, екснародного депутата Станіслава Березкіна.

Про це повідомляє пресслужба САП.

За даними журналіста «Слово і діло», йдеться про Юрія Давидова.

«Протягом усього досудового розслідування (навіть до часу повідомлення про підозру) указана особа сприяла детективам у встановленні всіх обставин кримінальних правопорушень та причетних до їх вчинення осіб, зокрема організатора – колишнього народного депутата України і бенефіціарного власника (на час вчинення злочину) групи компаній «Креатив». Так, колишній керівник ПАТ «Креатив Груп» надав не тільки викривальні показання, але й низку документів (близько 4 томів) та речей, які підтверджують факт використання $20 млн саме на придбання активів для дітей нардепа, а не на тропічну олію для виробничих потреб ПрАТ «Креатив», як це було зазначено в зовнішньоекономічних контрактах (так звана легенда задля отримання кредиту у неправомірний спосіб для задоволення власних (особистих) потреб)», – поінформували в прокуратурі.

У САП додали, що умовами угоди Давидов був зобов'язаний надати правдиві викривальні показання й у провадженні, де підозрюваними є як колишній народний депутат України, так і інші особи (працівники банку, групи компаній «Креатив»). Тому, як вказують у прокуратурі, після відмови суду затвердити угоду обвинувачений може не надавати цих викривальних показів.

Раніше Вищий антикорупційний суд відмовився затверджувати угоду САП з Давидовим. Судді вказували, що вказана угода не відповідає інтересам суспільства. До того ж, ексголову агрохолдингу обвинувачували у вчиненні особливо тяжких корупційних злочинів, за які покаранням є безальтернативне позбавлення волі.

Як відомо, за версією слідства, екснардеп Березкін у 2013-2014 роки організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж були виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі 10 млн дол. перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього 7,64 млн дол. перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі 2,32 млн дол. була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Черноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Черноморгідрозалізлбетону» володіють син і дочка Березкіна.

Нагадаємо, Березкін вніс 15 млн грн застави. В результате чого на нього поклали низку обов'язків. У грудні суд продовжив їх дію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: