Справа екснардепа Березкіна: ВАКС не затвердив угоду з обвинуваченим

Читать на русском
Антикорупційний суд вважає, що затверджена між прокурором і обвинуваченим угода про визнання винуватості не відповідає інтересам суспільства.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і Діло»

Вищий антикорупційний суд не затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та колишнім головою правління аграрного холдингу «Креатив Груп» у справі колишнього народного депутата Станіслава Березкіна про заволодіння $20 млн кредиту Ощадбанку.

Про це повідомляє пресслужба ВАКС.

За інформацією журналіста «Слово і діло», йдеться про Юрія Давидова.

«На підставі ч. 1 ст. 69, ч. 1 ст. 70 КК України сторони угоди узгодили обвинуваченому основне покарання у виді штрафу у розмірі 850 000 грн без позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю та без конфіскації майна. Судом було відмовлено у затвердженні угоди про визнання винуватості з підстав, передбачених у п. 2 ч. 7 ст. 474 КПК України, а саме з огляду на невідповідність угоди інтересам суспільства», – повідомляють у суді.

На думку колегії суддів, ступінь та характер сприяння обвинуваченого у проведенні кримінального провадження не відповідають тому пом'якшенню покарання, яке просили застосувати сторони угоди про визнання винуватості.

Судді пояснили, що Давидова обвинувачували у вчиненні правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (заволодіння майном) та ч. 3 ст. 209 КК України (легалізація коштів), які відповідно до статті 12 КК України, відносяться до особливо тяжких злочинів. Вони додали, що за вчинення таких правопорушень передбачено безальтернативне основне покарання у виді позбавлення волі (від 7 до 12 років та від 8 до 15 років, відповідно), а також застосування додаткових видів покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Як відомо, за версією слідства, екснардеп Березкін у 2013-2014 роки організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж були виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі 10 млн дол. перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього 7,64 млн дол. перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі 2,32 млн дол. була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Черноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Черноморгідрозалізлбетону» володіють син і дочка Березкіна.

Нагадаємо, Березкін вніс 15 млн грн застави. В результате чого на нього поклали низку обов'язків. У грудні суд продовжив їх дію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: