Коронавірус в Україні: чи потрапляють у статистику всі підозри на Covid-19

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Станом на 7 квітня в Україні офіційно підтверджено 1462 випадки захворювання на COVID-19. Уточняється, що за минулу добу виявлено 143 нових випадки. «За даними ЦГЗ, станом на 9:00 7 квітня в Україні 1462 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 45 летальних, 28 пацієнтів одужало», – сказано в повідомленні МОЗ. Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, політолог Михайло Дяденко в коментарі «Слово і діло» припустив, що реальна ситуація з поширенням вірусу, імовірно, далека від оприлюдненої статистики. Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий також зауважив, що Україна не знає правди про реальну кількість хворих.

Політолог Михайло Дяденко не виключив, що багато випадків, особливо ті, які стосуються жителів Західної України, залишаються поза полем зору медиків. Зокрема, це стосується і тих ситуацій, коли, наприклад, людина перехворіла в легкій формі та одужала, уточнив він.

Крім того, експерт зауважив, що кількість трудових мігрантів з інших країн величезна.

«Звичайно, хотілося б вірити статистиці. Але є припущення, що епідеміологічна ситуація інша», – зазначив політолог.

Михайло Дяденко припустив, що ближче до великодніх свят Україну чекає пік захворюваності.

«Багато громадян знехтують обмеженнями, рекомендаціями, почнуться гуляння, святкування і ходіння по гостях. Все це може стати серйозним викликом для України. Чи впорається медична система – поки відкрите питання. Все залежить від того, скільки буде важких випадків», – прокоментував Михайло Дяденко.

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий скептично оцінив статистичні дані для населення щодо захворюваності на вірус.

Він звернув увагу на те, що на вихідних при зростанні абсолютних цифр крива почала сповільнюватися.

«Здавалося б, добра звістка. Однак це не так. Це свідчить тільки про одне: тести закінчилися», – підкреслив Дикий.

Алгоритм дій при зараженні коронавірусом: два можливих сценаріїМи розбирались, чи треба їхати до лікарні, де брати тести, хто підтвердить або спростує діагноз, як лікуватися вдома та в якому разі викликати швидку допомогу.

Експерт зауважив, що, за даними вірусологів, в Україні епідеміологічний процес тільки на старті та набирає обертів. При цьому кількість виявлених випадків зменшується.

«Просто нічим робити тести. І це ситуація на підконтрольній території, що вже говорити про Донбас», – підсумував Євген Дикий.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусом – читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: