Пандемія та «гуманітарна допомога» з РФ: чи доб'ється Путін скасування санкцій

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав лідерів «Великої двадцятки» до зняття санкцій, які заважають доставці продовольства і медичної допомоги до різних країн. «Я закликаю до скасування санкцій, запроваджених проти країн, щоб забезпечити їм доступ до продовольства, основних медичних товарів і медичної допомоги в боротьбі з COVID-19. Це час для солідарності, а не для ізолювання», – написав Гутерреш. «Слово і діло» поцікавилося в експертів, чи може Росія скористатися ситуацією і домогтися скасування обмежень? У коментарі порталу політолог Олег Саакян пояснив, що після подолання піку навантаження на медичну систему на багатьох країн чекає тривалий період економічної та фінансової реабілітації. Це відволікатиме увагу від України та в середньостроковій перспективі від російсько-української війни.

«Коронавірус показав приклади солідарності населення. Однак при цьому чітко продемонстрував ізоляціонізм окремих європейських країн. Серед країн кожен сам за себе. Безумовно, РФ буде використовувати цей проміжок часу, щоб скасувати санкції, похитнути єдність європейських країн», – пояснив Олег Саакян.

Водночас політолог нагадав, що європейські санкції проти РФ вже продовжені на пів року в автоматичному режимі. Рішення ухвалювалося вже під час пандемії, а дебатів із цього приводу навіть не проводили, зауважив він.

Пандемія коронавірусу: скільки тестів провели в Україні та інших державахУ Південній Кореї проводять масове тестування на коронавірус, а у Швеції – лише людям із групи ризику.

На думку експерта, РФ поки не вдається до розхитування європейських країн шляхом надання допомоги окремим країнам. Він нагадав, що в разі підтримки Італії ситуація обернулася скандалом. Гуманітарна допомога для Франції провалилася, багато в чому через те, що однією рукою росіяни намагалися надати допомогу, а іншою заблокували постачання до Франції медичних продуктів із Китаю, що обурило Єлисейський палац.

Політолог також додав, що так звана гуманітарка США стала пропагандистським інструментом усередині РФ, але на міжнародній арені зіграла роль інформаційної бомби, подразника.

«Як виявилося, так звана допомога була куплена американською стороною. Це було ні що інше, як комерційні поставки», – зазначив Саакян.

Експерт пояснив, що ризики того, що після коронавірусу Європі буде не до проблем в Україні, зростають. Однак і не стало меншим розуміння ризиків, які несе РФ в цілому для Європи.

«Ситуація з коронавірусом і запровадженням надзвичайного стану в деяких країнах дала можливість уряду цих держав діяти більш жорстко щодо російської агентури, впливу РФ, ніж до вірусу. Це передусім стосується насамперед Південного напрямку Європи, де вплив РФ був набагато сильніший, ніж у Центральній і Північній Європі. Яскравий приклад – Чорногорія, де стався арешт громадянки РФ через поширення в соцмережі фейків. Уявити, що раніше був би можливий арешт за неправдиву інформацію в мережі, складно. Однак зараз це реально», – прокоментував Олег Саакян.

Він додав, що ситуація з коронавірусом може забрати у РФ відразу два інструменти впливу. Зокрема, РФ ризикує втратити нафтову зброю, що змінить можливості Росії впливати на заході.

«Також ситуація дає підстави відібрати у РФ і ключову не бойову зброю – дезінформацію. Західні країни зараз можуть різкіше реагувати на різні загрози», – резюмував політолог Олег Саакян.

Яка допомога Китаю і міжнародних організацій в боротьбі з хворобою – за посиланням.

Також ми писали, які міжнародні військові навчання за участю України заплановані на 2020 рік.

Скільки тестів провели в Україні та світі, розібралося «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: