Венедіктова обіцяє вручити підозру активісту Стерненку

Читать на русском
Очільник Офісу генпрокурора переконана, що одеському активісту у будь-якому разі вручать повідомлення про підозру.
Сергій Стерненкофото: Facebook

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова впевнена, що одеському активісту Сергію Стерненку у будь-якому разі вручать повідомлення про підозру, але поки невідомо за якою саме статтею Кримінального кодексу України.

Про це вона заявила в інтерв'ю «Українській правді».

«Дивіться, по Стерненку підозра буде в будь-якому разі, кваліфікація йде або 115-та стаття, або 118-та, але і так, і так це підозра. 115-та – це вбивство, 118-та – це вбивство по самозахисту. Різниця – в кваліфікації, і це зроблять слідчі і прокурори, а явно не генеральний прокурор», – підкреслила Венедіктова.

За словами генпрокурорки, слідчі отримали результати експертизи і за нею буде визначена кваліфікація правопорушення. «А чи буде підозра? Звичайно, підозра буде, просто розуміння, по якій статті, і це не від мене ініціатива буде відходити і ні від кого. Тому що справа розслідується 2 роки, ви ж розумієте, що вона рано чи пізно завершиться? Питання кваліфікації», – додала вона.

Водночас сам Стерненко у Facebook нагадав очільниці Офісу генпрокурора, що існує частина 5 статті 36 ККУ, яка стверджує про відсутність меж необхідної оборони під час нападу озброєної групи людей.

Напади на активістів в Україні в 2017-2018 рокахСлово і Діло сьогодні згадує найгучніші напади на активістів в Україні за минулий і цей рік.

«Простими словами, якщо на вас напали зі зброєю або двоє чи більше осіб або це напад із проникненням у житло або інше приміщення, то можна захищатись як завгодно та чим завгодно, незалежно від тяжкості завданої шкоди для нападників. Також це підтверджує практика Верховного суду України у справі N342/538/14-к», – каже активіст.

Він додав, що цим рішенням було скасовано ухвали судів перших двох інстанцій про визнання винною людину, який позбавив життя жінку, коли вона намагалася разом зі спільником пограбувати його житло, і закрито справу. «Причина закриття справи – відсутність у діях чоловіка складу злочину, оскільки він діяв в межах необхідної оборони», – зазначив Стерненко.

Нагадаємо, на активіста Стерненка вперше здійснено напад 7 лютого 2018 року. Вдруге в нього стріляли 1 травня 2018 року. Останній напад відбувся 24 травня того ж року, під будинком, в якому проживає Стерненко. Один із нападників загинув в результаті оборони. Іншого – затримали.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: