Тотальний контроль: чи можуть запровадити в Україні комендантську годину

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Уряд планує обмежити час для перебування людей на вулиці в рамках посилення карантину. Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поки Україна не потребує комендантської години, але карантин повинен бути максимально повним. У коментарі «Слово і діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов пояснив, що будь-які обмежувальні заходи повинні запроваджуватися тільки згідно із законом. Наразі запровадити тотальний контроль влада не має права. З іншого боку, однозначно не варто виключати, що заради демонстрації готовності рішуче діяти влада не піде на такі кроки.

Олександр Леонов підкреслив, що якщо таке трапиться, то подібні заходи будуть незаконними. Обмежити права і свободи громадян, зокрема щодо пересування, навіть в період карантину можна тільки на підставі надзвичайного стану або воєнного.

Політолог додав, що надзвичайна ситуація не передбачає запровадження комендантської години.

Також Леонов звернув увагу на те, що раніше в Чернівцях місцева влада закликала жителів протягом двох діб не виходити з дому. Експерт назвав дані дії антиконституційними.

Комендантська година: що це таке і в яких країнах світу вже запровадженаУкраїнцям можуть заборонити виходити з дому. Хто контролюватиме дотримання комендантської години та як можуть карати порушників.

«Подібні обмеження прав і свобод можуть відбуватися тільки в умовах надзвичайного стану або воєнного. Процедура була порушена. Поки що такі заходи протизаконні та схожі на зловживання владою. Тому ми бачимо безліч позовів і оскаржень запроваджених штрафів. Логічно, що в багатьох виникає питання, наскільки вони законні», – прокоментував Олександр Леонов.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» додав, що для запровадження комендантської години в Україні має бути запроваджено режим надзвичайного стану, тільки в такий спосіб буде дотримана процедура.

Політолог зауважив, що в Україні не проводять масового тестування, тому, якою була картина на нульовому етапі, невідомо. При цьому, наприклад, в Німеччині та Польщі проводять безліч тестів, тому й цифри там інші.

Експерт припустив, що, якби Україна відразу почала проводити масове тестування, кількість захворілих була б значно вищою й ми могли б розуміти, що відбувається.

«Як поширюється вірус? Чи ми вже дійшли того піку? Об'єктивної картини немає. У цьому головна проблема. Чим більше ми будемо проводити тестів, тим вищою буде кількість захворілих. Суть в тому, що тільки коли ми досягнемо якогось рівня, можна буде говорити про те, куди ми рухаємося, чи дійсно епідемія розвивається або ж йде на спад. Тоді й стане зрозуміло, потрібен режим НС чи ні», – прокоментував політолог.

На його думку, влада провалила підготовку до епідемії, а зараз Україна рухається, як човен без весла й вітрила. Тому складно говорити про перспективу запровадження комендантської години.

«Ситуація така, що Україна просто пливе за течією. Тому режим надзвичайного стану і комендантської години можуть оголосити, щоб показати хоча б якісь ніби-то рішучі дії», – резюмував виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов.

«Слово і діло» розбиралося, за яких умов можна запроваджувати комендантську годину.

Раніше «Слово і діло» писало, в чому різниця між надзвичайною ситуацією і надзвичайним станом. Більше про те, скільки тестів роблять в Україні країнах Європи – за посиланням.

Також ми писали, які обіцянки давали політики щодо боротьби з коронавірусом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: