Посткоронавірусна епоха: як пандемія змінить світ

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Світ ніколи не буде колишнім. Саме ця фраза сьогодні звучить дедалі частіше. В експертних колах говорять, що пандемія може прискорити зміну укладів, попит на нові технології у сфері медицини, захисту здоров'я. Фінансисти прогнозують трансформацію цілих галузей, моделей поведінки компаній споживачів. А віряни вважають, що коронавірус змінить людські цінності. У коментарі «Слово і діло» керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко визначив кілька фундаментальних змін, які принесе пандемія:

  • Відбудеться перегляд ліберальних проєктів;

Експерт звернув увагу на те, що вже зараз дуже прискіпливо вивчаються моделі реагування на протидію з поширення Covid-19. Причому не лише Китаю, а й Японії, Південної Кореї та Сингапуру, які зараз продемонстрували найкращі державні рішення та спроможність у протидії цій великій інфекційній загрозі.

«Нам усім нагадають, що, окрім прав і свобод, є ще й обов'язки. Індивідуалізм просто неможливий без солідаризму, об'єднання, кооперації та взаємодопомоги. Тому варто очікувати щонайменше серйозну зміну ліберального проєкту вбік консервативних республіканських тенденцій», – спрогнозував політичний експерт.

  • Зростатиме запит на професійних, сильних, компетентних політичних фігур;

На його думку, дана ситуація демонструє, що слабкі політики в поєднанні із забюрократизованими, занадто демократичними механізмами і слабкими інституціями, що притаманно і Україні, призводить до браку відповідальних і значущих рішень у потрібну мить.

  • Посилиться криза в ЄС, зменшиться роль США в Європі та зростатиме вплив Китаю;

Олександр Мусієнко зауважив, що ситуація з пандемією фактично нівелювала один із принципів ЄС – «Європа без бар'єрів». Натомість весь світ побачив, як ці бар'єри створюються у відновленні кордонів, неухваленні спільних рішень щодо надання економічної та гуманітарної допомоги державам, які найбільше потерпають від епідемії: Італії, Іспанії.

Коронавірус у світі: допомога Китаю і міжнародних організацій у боротьбі з хворобоюКитай ділиться своїм досвідом у боротьбі з коронавірусом, відряджаючи медиків і обладнання в інші країни.

«Найбільше суперечностей виникатиме на фоні того, як долати економічні наслідки пандемії і тут дуже помітні різні підходи: Італія наполягатиме на євробондах та видатках і ще більшому дефіциті, Німеччина – на економії. Плюс до цього, додається боротьба між Францією та Німеччиною за перехоплення позицій Британії-лідера після Brexit. Отже, «Європа двох швидкостей», а можливо, і трьох, про яку говорив Макрон, стає все більш реальною», – прокоментував політичний експерт.

Ще одна складова, за словами експерта, яка завдяки пропагандистській машині Кремля буде розкручуватись, – це те, як Росія начебто «допомагає» Італії. Для України це важливо в частині того, що росіяни будуть схиляти італійців не голосувати за продовження санкцій, накладених на Росію, додав він.

  • США ізолюється та зосередиться на внутрішній політиці, Китай спробує цим скористатись;

Керівник Центру військово-правових досліджень акцентував увагу на тому, що Китай, який раніше за всіх виходить з епідемії, наразі використовує так звану «маск-дипломатію» та надає допомогу європейським, деяким азійським та африканським країнам. Однак головна мета – продемонструвати, що Китай відкритий для співпраці та є серйозним глобальним гравцем.

«На фоні того, що США все більше втягуються в боротьбу з епідемією та економічною кризою, а також враховуючи президентську передвиборчу кампанію й малу увагу Європі, Китай спробує використати шанс і посилити свої позиції в Європі. Переважно це буде відбуватися через Італію, Балкани та країни Центральної Європи», – припустив Мусієнко.

Політичний експерт нагадав, що до пандемії було підписано низку документів та угод між Італією та Китаєм. У фінансуванні та реалізації багатьох інфраструктурних проєктів китайськими компаніями зацікавлені Угорщина, Чехія, Сербія.

Олександр Мусієнко не виключив, що світ може чекати новий виток торговельних війн між Китаєм та США.

  • Відбудеться перегляд умов та підходів до праці. Експерт підкреслив, що всесвітній карантин дав можливість багатьом роботодавцям переглянути підходи до дистанційної роботи та наявності великих офісів.

«Ми можемо побачити, що після пандемії з'являться нові потужні інтернет-платформи бізнесу. Для України надзвичайно важливо дійти відповідних висновків на майбутнє і за принцип оновлення влади взяти другий пункт, який вказаний вище, для того, аби надати правильні рецепти, як нам найкраще врахувати та здійснити необхідні зміни. Як кажуть китайці: криза – це ще й можливості», – резюмував керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Раніше «Слово і діло» писало, скільки тестів провели в Україні та у світі.

Яким є алгоритм дій при зараженні коронавірусом – читайте за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми писали, як Китай і міжнародні організації допомагають у боротьбі з коронавірусом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: