Суд заарештував гроші підозрюваного НАБУ рівненського судді

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання детектива та прокурора про арешт вилучених грошових коштів.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і Діло»

Суд наклав арешт на 8900 грн, 100 доларів і мобільний телефон колишнього голови Володимирецького районного суду Рівненської області Леоніда Закревського, якого Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у вимаганні, одержанні неправомірної вигоди та у зловживанні впливом.

Таке рішення 24 березня ухвалила апеляційна палата Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

4 березня слідчий суддя ВАКС наклав арешт на 8900 грн, 300 євро, 100 доларів і мобільний телефон Закревського, які вилучили під час обшуку в квартирі його дружини. Проте пізніше адвокат дружини судді Оксани подав апеляційну скаргу, в якій просив повністю скасувати арешт майна. Він вказав, що дружина судді не є особою, відносно якої здійснюється кримінальне провадження, а належне їй на праві власності майно не може бути речовим доказом. Тому адвокат просив скасувати арешт грошей, які нібито належать Оксані Закревській.

Вивчивши скаргу, судді задовольнили її частково, скасувавши арешт лише 300 євро. Колегія вказала, що на момент проведення обшуку суддя перебував у шлюбі з Оксаною Закревською і разом проживали в квартирі, де детективи проводили слідчі дії. Пізніше вони розлучилися. Більше того, в гаманці дружини судді знайшли купюру в 500 грн, номери якою збігаються з тією, яка була передана як частина неправомірної вигоди. Водночас вони вважають, що слідство не надало доказів того, що 300 євро є частиною неправомірної вигоди.

Детективи НАБУ встановили непоодинокі факти висловлювання головою суду прохання надати йому неправомірну вигоду з метою ухвалення рішення ним особисто в інтересах зацікавлених осіб, або ж задля впливу з цією ж метою на суддів цього ж суду. Йшлося про ухвалення рішення в різних справах, що були на розгляду суду: від ухвалення рішення про адміністративне стягнення за водіння в нетверезому стані, до повернення майна, арештованого в межах розслідування у кримінальному провадженні. Неправомірну вигоду Закревський нібито отримав через посередника.

Нагадаємо, суд визначив заставу підозрюваному НАБУ і САП закарпатському судді. Пізніше Вища рада правосуддя відсторонила його від здійснення правосуддя. Також він вніс заставу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: