Пандемія COVID-19: чи справляється Україна та в чому головне завдання влади

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Ситуація з поширенням COVID-19 показала, що жодна країна у світі не була готова до пандемії коронавірусу, Україна в тому числі. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив політичний аналітик Дмитро Купира.

«Україна – країна, яка тільки розвивається, в якої не все добре складається з економікою, медициною, інститутами влади, наукою. У світі є країни гіганти, такі як Китай, США, але, як показала ситуація, ні вони, ні слаборозвинені країни не були готові до пандемії. Проте країни почали шукати всілякі шляхи для того, щоб впоратися й вижити в ситуації, що склалася», – аналізував експерт.

На його думку, Україна, як і всі інші країни світу, не була готова до пандемії, але заходи, які почала проводити країна, досить адекватні, враховуючи наші економічні та ресурсні можливості.

Аналітик відзначив, що зараз є прогалини і є за що критикувати владу, але уряд намагається більш-менш адекватно реагувати на виклики.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світуІталія поширила карантин на всю країну, Чехія штрафує порушників правил безпеки, Ізраїль вдається до самоізоляції.

Також політичний аналітик припустив, що пік розповсюдження вірусу в Україні ще буде, до чого потрібно бути максимально готовими.

«Те, що нам доведеться зіткнутися з певним сплеском, однозначно. Ми бачимо це в сусідніх європейських країнах. І потрібно зосередитися на цьому зараз», – констатував Дмитро Купира.

Аналітик також зазначив, що зараз оцінювати епідеміологічну ситуацію в країні складно, більш-менш зрозумілою картина з поширенням вірусу в Україні буде тоді, коли почнеться масове тестування громадян.

«Для влади зараз є два головні завдання. По-перше, зберегти життя українців. По-друге, потрібно вийти з найменшими економічними втратами з пандемії. Економічні збитки точно будуть і вже є. Однак потрібно хоча б їх пом'якшити, знайти якісь компенсатори для населення», – резюмував Дмитро Купира.

Нагадаємо, заступник голови МОЗ, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що українська система охорони здоров'я тільки реформується, та їй буде важко впоратися з піком пандемії коронавірусу.

«Слово і Діло» зібрало фоторепортаж, як живе столиця в нових карантинних умовах.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: