Яким буде курс долара та на скільки впаде ВВП через коронавірус?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Директор-розпорядник МВФ після наради міністрів G20 заявила, що новий прогноз МВФ на 2020 рік «негативний із не менш серйозною або ще гіршою рецесією, ніж під час світової фінансової кризи». У коментарі «Слово і Діло» директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський також припустив, що цьогоріч українська економіка сповільниться, хоча курс долара не перевищить позначку 30 гривень за долар.

Експерт констатував, що сценарії, які передбачають зростання курсу долара до 30 гривень, є необгрунтованими.

Він уточнив, що фундаментальні фактори, які визначають курс – це попит і пропозиція на валюту, що, у свою чергу, визначається нашою зовнішньоекономічною діяльністю за товарами і послугами.

«Статті імпорту істотно падають – газ, бензин, нафта, енергоносії. Статті експорту показують падіння у металопродукції, яка є однією з найбільш вагомих для України. Однак для України є і плюс – такого падіння щодо агропродукції не буде. Незважаючи на кризу, люди все одно будуть купувати продукти», – пояснив економіст.

Особливості економічних криз в Україні 1998, 2008 і 2014 роківСлово і Діло пропонує подивитися особливості останніх криз в Україні – 1998, 2008 і 2014 років

Ілля Несходовський при цьому не виключив, що криза може призвести до виходу з ринку деяких гравців аграрного сектору, внаслідок чого зменшиться виробництво і підвищаться ціни.

Економіст спрогнозував деяке зменшення надходжень від заробітчан, але водночас, за словами Несходовського, слід врахувати, що до країни повернулося багато наших громадян, які привезли з собою валюту.

«Нерезиденти дійсно припинили купувати облігації внутрішньої позики, але вони, за попередніми прогнозами,не мають наміру уходити. Отже, вони можуть створювати попит на валюту», – вказав Ілля Несходовський.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації зауважив, що з урахуванням вище названих чинників курс в Україні може бути в діапазоні 27/28 гривень за долар. Економіст допустив виключно тимчасовий ріст курсу до показника 29 гривень за долар.

«Єдиний ризик викликає тільки період осені у зв'язку з виплатами боргів. Якщо співпраця з МВФ не буде продовжена, то, ймовірно, національна валюта знеціниться. Утім, такі прогнози є на осінь, але не найближчим часом», – констатував Несходовський.

Економіст при цьому позначив, що Україні найближчим часом варто готуватися до тимчасового зростання інфляції, оскільки епідемія коронавірусу вносить в економіку свої корективи. Однак у подальшому зростання безробіття та зменшення купівельної спроможності населення сприятиме встановленню більш низьких цін, уточнив він.

Ілля Несходовський також вказав на можливе скорочення ВВП України.

«Якщо карантин продовжать на тривалий час і при цьому влада не вживе стимулювальних заходів для зростання економіки, падіння може бути навіть на рівні 10%. Точні прогнози давати на цьому етапі складно. На ситуацію впливають зовнішні і внутрішні фактори. Щодо внутрішніх, можна сказати, що на сьогоднішній день дії влади неадекватні, внаслідок чого є побоювання, що економіка може сильно просісти», – проаналізував директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

«Слово і Діло» розібралося, як змінювався курс гривні в момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринку.

Також «Слово і Діло» пропонує подивитися, які кризи вже пережила світова економіка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: