Пожежа поряд: до чого призведе спалах коронавірусу в «ЛНР-ДНР»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

В Україні зростає кількість громадян, які захворіли на коронавірус COVID-19. Відповідно, зростає й кількість померлих. Намагаючись побороти епідемію, Київ забув про ще один потенційний осередок зараження – окуповані території на Донбасі. Що відбувається там насправді – не знає ніхто, але розрізнені дані, що надходять із ОРДЛО, викликають занепокоєння.

З початком карантину Україна перекрила сполучення з незаконними «республіками» «ДНР» і «ЛНР». Відправивши сепаратистські регіони в ізоляцію, Київ не заявив про те, що припиняє спроби встановити над ними контроль. А це означає, що тактика мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, взята на озброєння командою президента Володимира Зеленського, все ще актуальна.

Однак, якщо ми досі вважаємо жителів ОРДЛО громадянами України і розраховуємо їх повернути, ситуація з поширенням коронавірусу на окупованій частині Донбасу повинна нас принаймні цікавити. Зрештою цей регіон розташований «під боком» і спалах COVID-19 на його території може стати проблемою й для іншої частини України.

Насправді інформація з приводу поширення коронавірусу в ОРДЛО носить закритий характер. Повідомлялося, що ані в «ДНР», ані в «ЛНР» карантин не оголошений, а діти не ходять до школи тільки тому, що в них наступили весняні канікули. Однак жителі Донецька поступово спустошують полиці в магазинах, скуповуючи продукти першої необхідності. В аптеках Донецька відчувається дефіцит масок. Крім того, є інформація про те, що в лікарнях міста різко збільшилася кількість хворих на пневмонію і бронхіти. Нагадаємо, що саме пневмонія і є тим ускладненням, яке призводить до смерті людей, заражених COVID-19.

Два дні тому стало відомо, що до лікарні «ДНР» потрапила 71 особа з підозрою на коронавірус. При цьому, за словами «міністра охорони здоров'я ДНР» Ольги Долгошапко, жодного підтвердженого факту захворювання на коронавірус у «республіці» немає. «У половини з них вже були взяті тести і ми отримали негативний результат», – зазначила Долгошапко. За її словами, ще 247 осіб перебувають на самоізоляції вдома.

Заяви «міністра охорони здоров'я» слід сприймати з певною часткою скепсису. Навіть якщо в ніким невизнаної «ДНР» звідкись роздобули тест-системи, а з цим до недавнього часу було дуже непросто і в Україні, і в Росії, то понад 70 підозр на коронавірус навіть за теорією ймовірності мали дати хоча б одного хворого. А це означає, що справжній стан справ у «Донецькій республіці» замовчується.

У «ЛНР» понад 60 людей поміщено на карантин. Про це повідомила «міністр охорони здоров'я» незаконної «республіки» Наталя Пащенко, яку цитують російські ЗМІ. За даними «МОЗ республіки», у «ЛНР» також не зафіксовано випадків захворювання COVID-19. Як зазначила Пащенк, у «ЛНР» «регулярно та безперешкодно завозяться противірусні препарати, які показали свою ефективність при лікуванні COVID-19».

Які це препарати, «міністр» не уточнює. Тому існують всі підстави не довіряти бадьорим заявам Наталії Пащенко хоча б тому, що людство ще не винайшло вакцини проти коронавірусу, а лікування хворих досі носить симптоматичний характер.

Те, що реальний стан речей у «ЛНР» замовчується, кажуть й заяви Міноборони України. За даними пресслужби військового відомства, минулого тижня тільки в 7 міськлікарнях Луганська від нібито «звичайної пневмонії» померли 9 осіб. «Однак, за висновком патологоанатомів, причини цих смертей носять ознаки COVID-19, але це заборонено вказувати в офіційних документах», – відзначають у пресслужбі.

Серйозність становища в ОРДЛО, найімовірніше, зрозуміли й у Росії. За даними українських ЗМІ, десять днів тому окуповані території відвідали близько 40 лікарів-інфекціоністів та вірусологів із Росії. Після вивчення ситуації з поширенням коронавірусу в «ЛНР» і «ДНР», нібито було ухвалено рішення з 30 березня до 1 квітня передати «республікам» гуманітарний конвой з дезінфекційними засобами і масками в кількості близько 15 вантажних машин.

Однак гумконвої не допоможуть, якщо коронавірус всерйоз розіграється в «ЛНР-ДНР». Спалах COVID-19 в ОРДЛО – питання найближчого часу. При цьому в «республіках» можна очікувати «італійського сценарію» в найгіршому його прояві. Це коли загиблих відвозять машинами, лікарні заповнені пацієнтами, а лікарів катастрофічно не вистачає. А якщо врахувати, що медицина в ОРДЛО не дотягує навіть до українського рівня (не кажучи вже про італійський), то можна собі уявити, яка пожежа ось-ось може спалахнути поряд.

Зловтішатися з цього приводу не варто: попри закриту лінію розмежування, ця пожежа може перекинутися і на підконтрольну Україні територію. Але з іншого боку, ми можемо лише констатувати проблему. Навряд чи Україна готова відкрити КПВВ для того, щоб пропустити на нашу сторону потік хворих і навряд чи в нас є реальні можливості їм чимось допомогти.

Денис Попович, спеціально для «Слово і Діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: