З України намагалися вивезти маски на мільйон гривень: чи покарають когось

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

З України до Ізраїлю намагалися незаконно вивезти 21 тисячу медичних масок, зараз на цей товар наклали арешт. Загальна вартість медичних товарів становить понад 1 мільйон гривень. Це не поодинокий випадок в Україні. При цьому з 12 березня до 1 червня уряд заборонив експорт з України товарів протиепідемічного призначення, щоб гарантувати забезпечення цими засобами населення. У коментарі «Слово і Діло» політичний аналітик Дмитро Купира висловив сумніви, що будь-хто понесе реальну відповідальність, тим більше не передбачено кримінальну відповідальність.

Дмитро Купира пояснив, що заборона на вивіз такого виду товарів передбачена просто рішенням уряду, тобто це форма ручного управління.

За його словами, це вимога для чиновників, свідомого і відповідального бізнесу. «Для підприємців це не безумовна вказівка. Для них такою є закони України, постанови уряду», – пояснив Купира.

Політичний аналітик при цьому уточнив, що подібні рішення уряду про заборону експорту масок, зокрема, носять безумовний характер тільки для чиновників.

На його думку, реалії оцінювати складно, оскільки можна пояснити такі дії бізнесу, але з іншого боку, потрібно враховувати загрозу, яку несе пандемія Україні, як державі.

Як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших державахКарантин через коронавірус діє в більшості країн. Пропонуємо порівняти, як за його порушення штрафують в Україні та у світі.
  «З одного боку, бізнес і підприємці намагаються заробити, знайти місце, де можна купити дешевше і продати дорожче. Це природа ринкових відносин. Інша справа, що в Україні зараз особливий час – пандемія. І хотілося б, щоб і бізнес подумав про те місце, де розташовані їхні підприємства. Якщо в Україні буде погіршуватися епідеміологічна і економічна ситуація, це відібється й на їхньому бізнесі, просто не буде кому працювати, продавати зрештою ті ж маски», – прокоментував Дмитро Купира.

Аналітик переконаний, бізнес думає про те, як отримати прибутки в цей конкретний проміжок часу, але ситуація диктує свої правила – доведеться дивитися ширше.

«Образно кажучи, дуже важливо, щоб не вийшло так, що самі вбили курку, яка несе золоті яйця», – підсумував Дмитро Купира.

Нагадаємо, через загрозу епідемії коронавірусу Кабінет міністрів продовжив карантин до 24 квітня.

«Слово і Діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавируса і як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: