Пандемія COVID-19: чому може навчити суспільство та чи варто посилювати заходи

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог
Володимир Золотарьовполітолог

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів онлайн-опитування міського населення України віком від 18 років і старше. 88% українців стурбовані поширенням коронавірусу в Україні, у тому числі 35% дуже стурбовані й лише 6% наших співвітчизників не переймаються з приводу епідемії. Також Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) виступає проти посилення карантинних заходів без державної програми підтримки економіки в період карантину. У коментарі «Слово і Діло» заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Василь Яблонський скептично оцінив результати опитування і зазначив, що суспільство поки не усвідомлює всієї небезпеки. У свою чергу, політолог Володимир Золотарьов назвав карантинні заходи середньовічними методами.

Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень позначив, що зараз 55% проти посилення карантинних заходів, але, якщо раптом ситуація погіршиться, більшість тут же підтримують.

Василь Яблонський при цьому зауважив, що карантинні заходи можна критикувати і, можливо, навіть є за що, але потрібно враховувати, що Україна тільки набуває досвіду в боротьбі з новим вірусом.

На його думку, проблема не в заходах, а в тому, що влада не в змозі забезпечити свої власні рішення.

Коронавірус: як змінилося життя в столиці через карантин – фоторепортажКиїв на карантині. Слово і Діло зібрало фоторепортаж, як живе столиця в нових умовах – без метро, із закритими ТРЦ і обмеженнями в магазинах.

«Коли закривають метро, при цьому не відправляючи всіх на карантин, а пересаджуючи в маршрутки по 10 осіб, – це профанація, а не боротьба з коноровірусом. Ситуація стала ще гіршою. У деяких регіонах були випадки, коли в автобуси кидали каміння, якщо водій відмовлявся брати понад 10 осіб», – прокоментував політолог.

Василь Яблонський додав, що частково ситуація показала рівень культури політичної еліти і суспільства.

На його думку, в цілому влада демонструє, що не в змозі забезпечити виконання навіть тих заходів, які вже є. Він звернув увагу, що на вулиці, у деяких маркетах, які працюють, досить велика кількість людей, геть не всі дотримуються карантинних заходів.

«З одного боку, це досвід, якого у нас не було, але з іншого – дисциплінованості теж немає», – зазначив Яблонський.

«Відомий вислів говорить про те, що «кожна кухарка повинна навчитися управляти державою». Зараз в Україні та ситуація, коли кожна кухарка керує державою. Так само й у суспільстві – усі стали професіоналами у всьому. При цьому спектр від абсолютно нігілістичного сприйняття загрози до паніки», – поділився думками політолог.

За його словами, у суспільства немає достатнього усвідомлення загрози, а коли прийде, може бути пізно.

«Якщо ініціативою президента було відрядити ексміністра охорони здоров'я на 14 днів карантину в умовах тотальної неготовності медичної системи, то зараз варто говорити і про відповідальність президента за те, що МОЗ ще більше не було готовим до карантину для всієї країни? Питання «куховарок» для України дуже актуальне», – наголосив експерт.

«Можливо, пандемія змусить людей припинити захоплюватися популізмом. Не можна приводити популістів до влади, іноді вони нічого не можуть зробити, крім як красиво говорити. Можливо, пандемія змінить ставлення суспільства до тих, хто при владі, а позиція про те, що всі крадуть і працюють виключно на збагачення, якось зміниться», – прокоментував заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Василь Яблонський.

У свою чергу, політолог Володимир Золотарьов уточнив, що навіть карантинні заходи безглузді, тому немає сенсу посилювати обмеження ще більше. Є речі, які можна хотіти впровадити, але вони будуть нереальні на практиці, зазначив експерт.

Політолог переконаний, що жоден наказ не змусить людей чинити інакше і строго дотримуватися карантину. Тому потрібно змиритися з тим, що в людей така природа і діяти відповідно до неї.

Досвід Південної Кореї показав, що для контролю епідемії дуже важлива масштабна діагностика, наполіг він.

«Південна Корея показала більш ефективний спосіб боротьби з коронавірусом, не вдаючись до середньовічних методів. У всій країні робиться величезна кількість аналізів – 15 000 щодня. У Південній Кореї є 43 пункти, де можна здати аналізи, не виходячи з машини. Скільки тестів роблять в Україні?» – підсумував політолог.

«Слово і Діло» зібрало фоторепортаж, як живе столиця в нових умовах.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: